maandag 29 december 2008

aladin, sprookje of .....

Vandaag las ik een blogbericht van schrijverdezes waar ik het roerend mee eens ben. Het gaat over het nieuwsbericht dat ProBiblio een soort community wil openen voor het beantwoorden van vragen die gesteld zijn aan aladin. Iedereen - ook de bibliotheek - kan vragen beantwoorden. In het nieuwsbericht hoopt men dat de bibliotheek de beste antwoorden gaat geven. Natuurlijk hoop ik dat ook, maar is dat realistisch? Zelf kan ik niet al mijn vragen beantwoorden en dus stel ik ook wel eens een vraag aan aladin. Eerlijk gezegd baart het verschil in niveau van antwoorden mij zorgen. Ik heb fantastische antwoorden gekregen, waar ik nu nog gelukkig mee ben en ik heb antwoorden gekregen, die ik linea recta teruggestuurd heb. De bibliothecaris hoeft absoluut niet alle antwoorden zelf te kunnen geven. Wel is het een vereiste dat de bibliothecaris de competenties bezit een vraag goed te kunnen inschatten om eventueel het besluit te nemen het beantwoorden van de vraag over te laten aan een specialist. De specialist kan heel goed iemand van buiten zijn. Leuk voor de vragensteller en leuk voor de antwoordgever. Ik vind het een prima streven dat de bibliotheek zelf het beste antwoord wil geven. Leg de lat hoog en wees kritisch met betrekking tot de antwoorden. Misschien is het openstellen van aladin wel een probaat middel voor zelfreflectie bij bibliotheken. Waarom loopt het aantal gestelde vragen zo snel terug? Zijn de klanten niet tevreden over de antwoorden? Waarom is de naamsbekendheid van deze bibliotheekservice nog steeds zo laag? Doen de tevreden klanten niet aan mond-tot-mondreclame?

woensdag 24 december 2008

tradities

Vandaag belde Hanneke. Onze "traditionele" winterwandeling komende zondag gaat niet door. De wandeling in de buurt van Westerwijtwerd is volgeboekt. Gelukkig kon ik me herinneren iets gelezen te hebben over een landlopersdag in Veenhuizen. Ook vond ik nog wandelingen bij het Groninger Landschap. Vanavond ga ik een andere traditie uitvoeren, namelijk met vrienden op kerstavond gaan eten in Aduard bij "Onder de Linden". Meestal het heerlijke begin van de kerstvakantie, maar nu ben ik al een paar dagen vrij.

Google en Soople

De afgelopen maanden heb ik ontdekt dat Google nog meer biedt dan ik besefte. Op de site van Dymphie vond ik een overzicht en een paar weken geleden heeft ze alle Google producten op een rijtje gezet. Een aanrader om eens te bekijken. De meeste mogelijkheden heb ik ondertussen bekeken inclusief de - in een reactie - gegeven tip van Soople. Ook Soople kende ik niet en het is inderdaad handig. Toch kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat Soople niet up-to-date wordt gehouden, want waarom wel de telefoongids van Amerika en Engelstalig nieuws en niet Google Gids en Google Nieuws Nederland?

Nationaal Archief

Het Nationaal Archief plaatst foto's op Flickr in de hoop reacties te ontvangen over de afgebeelde mensen enz. Ik heb wel reacties gelezen waaruit bewondering blijkt voor de foto's, maar nog geen aanvullingen. Deze kerstfoto uit 1949 vind ik zelf prachtig.

dinsdag 23 december 2008

Drents archief

Het Drents archief is genomineerd voor de beste historische website van 2008. Een deel van mijn familie komt uit Drenthe en bij het voorouderonderzoek lukte het zoeken goed. In Drenlias zijn veel gegevens verwerkt. Ik was nieuwsgierig of mijn voorouders eventueel tot de zogenoemde kolonisten hebben behoord, maar dat bleek niet zo te zijn. Het afgelopen jaar heb ik een cursus in het Drents archief gevolgd. Het komende voorjaar wordt de cursus voortgezet. De armenkolonies komen dan ook aan bod. Bij de cursus kijkt graaf Sigismund een beetje meewarig op ons neer.

ding 23: evaluatie

Het einde van het jaar nadert. Wel een goed moment om ding 23 - de evaluatie - te posten.

Met de muziek van Last.fm op de achtergrond begin ik aan mijn evaluatie van 23dingen. Wat heb je geleerd? Ik heb veel geleerd en dat wil ik graag laten zien door te vertellen hoe we (Arnold, Geke en ik) de 23dingen kunnen inzetten voor de ondernemingsraad. Geke wees me er op dat we toevallig al een web 2.0 tool uitgeprobeerd hebben, namelijk de ta-da-list. Helaas is dat toen niet gelukt. Voorwaarde voor het slagen is natuurlijk dat iedereen het wil gebruiken. Hopelijk gaat het nu beter.

Ding 1, 2 en 3: de weblog. De OR is een weblog begonnen en heeft daar leuke en ook inhoudelijke reacties op gekregen. We proberen iedere week iets te posten.

Ding 4 en 5: RSS. De OR heeft een Gmail-adres aangemaakt en voor een iGoogle-startpagina en de Google Reader gekozen. We kunnen met behulp van de RSS feeds een abonnement nemen op voor ons belangrijke sites. Ook de weblog van de OR heeft natuurlijk een RSS feed.

Ding 6, 7 en 8: Flickr en plaatjes bewerken. Ideaal voor de OR om postings te illustreren. Beelden zeggen veel en zijn dus belangrijk op een blog.

Ding 10: social bookmarking en Del-icio-us. Hier kunnen we voor de OR belangrijke websites plaatsen en hopelijk veel tips voor andere belangrijke websites ontvangen. Dat kan ons tijd besparen.

Ding 11 en 12: wiki's. Wederom heel bruikbaar voor de OR, zoals Geke in haar blog schreef. We zijn een wiki gestart om een goede evaluatie over de veranderingen van het afgelopen jaar te kunnen schrijven.

Ding 13: Google Docs. Deze evaluatie schrijf ik in Google Docs. Ik kende het al en was van plan het in te zetten voor het jaarverslag van de OR. Nu gebruik ik het voor deze evaluatie en kan ik mijn OR-collega's om collegiaal consult vragen door dit document te delen.

Ding 14: Instant Messaging. We - vooral Geke en ik - zijn aan het twitteren. Is dat belangrijk? Het twitteren niet, wel de betrokkenheid en het weten waar de anderen mee bezig zijn. In iedere werksituatie - en zeker bij een OR - speelt het onderlinge vertrouwen een grote rol. Vertrouwen ontstaat en wordt mede in stand gehouden door betrokkenheid.

Ding 15 en 16: Podcasts en YouTube. Zolang de BNOF hier niet iets mee doet, geldt hetzelfde voor de OR.

Ding 17: web 2.0 site naar keuze. Welke is bruikbaar voor de OR? Het is de datumprikker geworden: http://www.datumprikker.nl/dp/scripts/dtp_main.asp Deze site kan de OR helpen bij het vaststellen van vergaderdata waarop alle leden kunnen. Ook heel bruikbaar is http://uservoice.com/ om collega's te vragen via internet op een stelling te reageren.

Ding 18, 19 en 20: sociale netwerken. Boeken en muziek zijn voor de OR niet echt belangrijk, maar een sociaal netwerk als Bibliotheek 2.0 wel. De ondernemingsraden van de verschillende clusters en de BSF hebben ook een ning. Het belang hiervan hangt sterk af van de houding van de deelnemers. Zelf heb ik het gevoel dat bibliotheek 2.0 een nieuw elan in bibliotheekland heeft gebracht. Bij het aan minister Plasterk uitgebrachte advies over de bestemming van de vernieuwingsgelden van de komende jaren werd het ook met name genoemd en dat is een leuke erkenning van het belang. Ambtenaar 2.0 heeft een boek uitgebracht over de mogelijkheden van web 2.0 voor de overheid. Het zou leuk zijn als dit ook gebeurt voor de bibliotheek. De cursus 23dingen is heel praktisch en met behulp van een boek kun je het in een kader plaatsen. Waarom moeten bibliotheken iets met web 2.0 en wat moeten ze?

Ding 21 en 22: bibliotheken en web 2.0 heb ik veranderd in ondernemingsraden en web 2.0 door de evaluatie op deze manier te schrijven. Kennis en informatie mogen, kunnen en willen delen is voor mij de essentie van web 2.0

Ding 23: evaluatie: de afgelopen maanden heb ik veel geleerd en ik hoop de opgedane kennis in ieder geval bij de OR toe te kunnen passen. Verder denk ik dat het belangrijk is dat ook de collega's het gevoel hebben dat ze in ieder geval onderdelen (dingen) van deze cursus kunnen gebruiken. Als dat niet het geval is, levert het frustratie op bij mensen die het met meer of minder plezier gedaan hebben. Frustratie maakt het voor de organisatie moeilijker de medewerkers te motiveren. Het vervolgtraject is dus belangrijk. Niet alleen vanwege de toepassingen, maar ook vanwege het in stand houden en uitbreiden van de opgedane kennis. Bibliotheken zijn niet de enige die zich bezighouden met 23dingen, maar lopen redelijk voorop. Laten we daar van profiteren!

alternatieve wiki voor 23dingen?

Heb ik iets gemist dan? Ik vond namelijk dit toen ik zocht naar Wetpaint. Het is een 23dingen.wetpaint. Wetpaint is een wiki en schijnt beter te functioneren dan pbWiki. De moeite van het onthouden waard, want met de pbWiki van de OR gaat het niet van een leien dakje. Wetpaint ziet er in ieder geval goed uit.

buurt

Via Buurtlink kun je contacten onderhouden met de buurt. Toen ik ging zoeken naar een toepasselijke illustratie ontdekte ik dat mijn buurt ook op Hyves staat. Daar vond ik deze foto van het decemberfeest. Buurtfeesten worden georganiseerd op het pleintje onder mijn flat. Meestal heel leuk, maar soms minder geslaagd. Als een popgroep optreedt, wil je na een paar uur wel gillend je eigen plekkie verlaten. De Chinese mevrouw op de foto is mijn buurvrouw. Om het ingewikkeld te maken woont ze aan een andere straat. Ergens tussen haar en mijn voordeur loopt dus de kadastrale scheidslijn tussen de beide straten. Ooit ga ik uitzoeken of die lijn door haar flat loopt of door de mijne. Oogt het buurtfeest niet gezelliger dan de buurtlink?

vrijdag 19 december 2008

hoeveel tijd ben ik kwijt aan Twitter?

Niet veel tijd, dat blijkt wel uit mijn klassering. Ik sta op plaats 25.958. De berekening: 'has 56 total tweets and assuming they spent an average of 30 seconds per tweet they've spent 1,680 Seconds or 28 Minutes or 0.47 Hours or 0.02 Days using Twitter!0.47 hours? My grandmother uses Twitter more than you do. Twitter vind ik leuk, maar het blijft bij hoogstens een paar keer per dag. Op deze site heb ik gezien hoeveel ik twitter. Daar is ook de Tweetmasters Hall of Fame te bekijken.

zondag 14 december 2008

netvibes-toepassing voor kinderen

Met behulp van Symbaloo kun je kleurige startpagina's maken voor de jeugd. Nu kwam ik het tegen met het thema Volksverhalen. Het bleek een onderdeel te zijn van een leuke toepassing van Netvibes voor de jeugd Misschien interessant voor team jeugd? Zelf vond ik deze Netvibes ook goed bedacht.

Google Transit

Wie kent alle mogelijkheden van Google? Ik vond een overzicht en ontdekte weer onbekende mogelijkheden. Google Transit is een site in ontwikkeling, maar wel handig voor iemand met familie in Zwitserland. Hetzelfde geldt voor Google Vertaling Heel bruikbaar voor bijvoorbeeld de kerstwensen is deze site, want hier kun je een tekst in meerdere talen tegelijk laten vertalen. Ook is er een nieuwe zoekmachine, die een aantal web 2.0 sites als Flickr benut.

vrijdag 12 december 2008

TRIP Database

Vanmorgen vond ik een online-database die mij heel bruikbaar lijkt voor de studenten van de Hanzehogeschool. Het is de TRIP Database en met name bedoeld voor Evidence-Based Practise. Welcome to the TRIP Database, the Internet's leading resources for Evidence-Based Medicine. Allowing users to rapidly identify the highest quality clinical evidence for clinical practice. Nog meer interessante suggesties vond ik bij een verslag over een internet masterclass zoektechniek.

Noorwegen (Animoto)

Bij Animoto kun je van foto's een filmpje laten maken. Een filmpje van 30 seconden is gratis. Helaas vond ik bij Animoto geen Noorse muziek

web 2.0 iconen

Blijkbaar bestaat er behoefte aan duidelijkheid op het web, want naast het icoontje voor RSS feeds komen er meer. Een goed bruikbare vind ik de "open share", waarmee je toestemming geeft dat jouw content gedeeld wordt.

zondag 7 december 2008

big brother is watching you?

Bij Twitter volg ik drie mensen: Maxime Verhagen, Geke en Arnold. Omgekeerd verwacht ik twee mensen die mij volgen, maar het zijn er nu al meer. Waarom? Mij is het een raadsel. Ze zijn Engelstalig, dus logisch is het niet. Twitter heeft in ieder geval eentje verwijderd vanwege vreemd gedrag (zie printscreen). Dat kan o.a. vanwege "spammy behavior". Twitter mag commercieel en promotioneel gebruikt worden, maar niet te opdringerig. Verder vond ik een posting van een ervaren Twitteraar en de redenen waarom ze twittert:
- omdat het kan
- om stoom afblazen (maar daar moet je natuurlijk wel voorzichtig mee zijn, want alles is openbaar, en eenmaal op het net blijft het er ook)
- om deel nemen aan een groepsproces
- voor het delen van informatie tijdens een congres / bijeenkomst / vakantie
- om vragen te stellen / antwoorden krijgen (hoewel dat erg afhangt van je netwerk)
- om op de hoogte blijven wat er gebeurt
- om aantekeningen voor jezelf maken
- voor de lol
- om nieuws te lezen (over veel nieuwtjes wordt al heel snel bericht in de Twitterosfeer)
- om na te gaan of er een storing is
- om tips te geven en krijgen over interessante artikelen / websites
- voor snelle emails: iedereen met een Twitter account kun je een kort berichtje sturen zonder z’n email adres te weten

Na afloop van de cursus hoop ik dat de bl-OR-g van de OR blijft functioneren en verwacht ik zelf Twitter te blijven gebruiken. Dit vanwege het korte en krachtige karakter. Ik kan een Tweet versturen vanaf mijn iGoogle-startpagina. Hetzelfde geldt trouwens voor mijn blog.

Mijn Netvibes - waar alleen nog een weerbericht op staat - wordt ook gevolgd ..... Ik vind mijn ontdekkingsreis door de zandbak van web 2.0 hartstikke leuk, maar wil ik deze mensen in mijn stukje van de zandbak? Wel als het echt is, maar zo voelt dit niet. Dit voelt nep. Natuurlijk besef ik dat niets - dat je op internet doet - geheim blijft. Vorige week liet ik een collega Google Kladblok zien. Ze vond het handig voor studenten om hun "zoekgeschiedenis" op te slaan. Dat kan ook via de Webgeschiedenis van Google. Ik kan mezelf wel proberen wijs te maken dat Google me - als ik er geen gebruik van maak - niet volgt, maar dat is natuurlijk flauwekul. Daarom kan ik net zo goed ook zelf mijn Webgeschiedenis bekijken en gebruiken.

zaterdag 6 december 2008

Belgische aquabrowser


De Belgische variant van de Aquabrowser is zoeken.bibliotheek.be. Persoonlijk vind ik het grote voordeel van de laatste site de toepassingen van web 2.0 tools: gratis vertaalbestanden, koppelingen met Wikipedia, Librarything en Google Books. Hartstikke goed vind ik de Add This -knop waarmee je resultaten kunt opslaan bij je social bookmark-site of kunt doormailen naar je e-mailadres. Bij cursussen Informatievaardigheden - die ik geef aan studenten van de Hanzehogeschool - wijs ik ze daar bij de instructie van de databanken of catalogi altijd op.

van ezelsoor naar Google Bladwijzers

Op mijn eigen computer heb ik tijden geleden de Google Toolbar geinstalleerd. Door op het blauwe sterretje te klikken, voeg je snel een favoriet toe. Soms - bijvoorbeeld binnen de Citrix - lukt dat niet en dan is "Google Bladwijzers" een leuk alternatief. Bij je account van Google kun je Bladwijzers toevoegen. Natuurlijk kun je ook je Del-icio-us gebruiken, maar wil je altijd en overal je favorieten delen?

vrijdag 5 december 2008

jumbra


Het gemak dient de mens. Ik heb een aantal van mijn feeds gecombineerd bij deze web 2.0-site. Het is waarschijnlijk een leuke service voor mensen die een ander persoon willen volgen. Zij kunnen volstaan met een abonnement te nemen op slechts een Feed en die toevoegen aan hun Reader. Inloggen met je Gmail-account, je feeds verzamelen en klaar is

Connect friends

Weer iets nieuws van Google. Je kunt via je blog of je website je vrienden met elkaar in contact brengen. Is het zinvol? Is het leuk? Geen idee. Ik probeer het gewoon uit en word zelf het eerste lid. Een mens behoort toch zijn eigen beste vriend(in) te zijn? ;-)

De sjabloon van de blog heb ik aangepast, want bij de vorige viel een gedeelte van de tekst van de gadgets weg. De kameel op ontdekkingsreis door de zandbak van web 2.0 is gesneuveld. Als in januari de cursus afgerond is, sneuvelt er nog meer. De gadgets zijn wel heel leuk, maar maakt het ook erg onrustig. De blog van de OR oogt strakker en daardoor mooier.

woensdag 3 december 2008

het licht gezien? Bekijk 't maar ....

Voor wie meer dan 23 dingen wil ontdekken, kijk hier eens. Men is al tot ding 69 gekomen. Hieronder staan de nummers 24 tot 60.
60. Facebook
59. Authors on the Web
58. Being Green: Earth Day
57. Tastespotting
56. Smilebox (an application with possibilities)
55. Slideshare: Presentations online
54. Bookjetty
53. LitLovers
52. Clipmarks
51. Libraries and the social web: Discussion
50. I'm Cooked
49. Soundsnap and Musigy
48. Free and legal music for download?
47. For the Musically Inclined: JamStudio
46. Updates
45. Go With the Flow: Flowcharts & Mindmaps
44. Nag Yourself/Jott.com
43. Midi files
42. Google Groups/Usenet
41. Live Mocha
40. Retroland
39. Animoto
38. Comic Relief (Shelf Check)
37: Music to your ears ( Pandora & LastFM)
36: Dressing up your photos
35: Mini or micro blogging (Twitter, Jiaku & others)
34: USing the web for better health (FitDay & Nutridiary)
33: Express yourself through online art
32: Online file storage with OmniDrive
31: Get organized with Plaxo
30: I'm in UR Libary, Readin UR b00ks (LOLCats)
29: Scrapblog: I'm in love
28: Well we're big rock singers ... (magazine cover fun)
27: Photobucket
26: Little bits of the Internet, on your desktop (Yourminis)
25: Newsletters in a pop! (Letterpop)
24: Got file conversion issues? (Zamzar)

het ORANJE gevaar of de nieuwe auto


maandag 1 december 2008

afzender?








mailman-bounces@mailinglist.skylarnet.nl namens mailmanowner@cassandra.skylarnet.nl

Dit is de afzender van een mailtje dat ik vandaag ontving. Toevallig had ik net dit artikel gelezen over de "envelop" van mailtjes. Het artikel gaat over het belang van een duidelijke afzender. Het mailtje zou ik normaal gesproken ongelezen hebben verwijderd. Nu heb ik het toch maar eens beter bekeken. Ook had ik me gisteren bij de Stichting Oude Groninger Kerken via de "info@" aangemeld voor de Kerstexcursie. Het antwoord werd gegeven door een medewerker en haar naam kwam in beeld i.p.v. Groninger Kerken. Een goede tip vond ik de opmerking dat het onderwerp eigenlijk de eerste regel van een advertentie moet zijn en bij iedere mail anders moet luiden.

zondag 30 november 2008

tips voor het gebruik van Twitter

1. meld je aan en maak een profiel
2. volg mensen met dezelfde interesses en probeer een interessante bekende persoon te vinden. Ik volg Maxime Verhagen. Mijn indruk is dat hij zelf twittert
3. lurken is goed, converseren is beter
4. beperk het aantal direct messages, gebruik dan liever de mail
5. update dagelijks
6. begin een conversatie over een leuk onderwerp
7. help anderen bij het twitteren
8. gebruik "twitthis" bij ook voor anderen interessante sites
9. integreer Twitter met je blog, dat levert misschien bezoekers op
10. word geen Qwitter, bezint eer ge begint, want mensen zullen teleurgesteld zijn als je stopt

gelukkig weer een account: slide.com


Nooit gedacht dat ik zo snel zou wennen aan het aanmaken van allerlei accounts. Dit zal de laatste wel niet zijn.

zaterdag 29 november 2008

korte termijn geheugen


Wie zijn korte termijn geheugen eens wil testen, kan dat hier doen. Mijn maximum is twaalf en ik betwijfel of ik hoger kom. Is twaalf voldoende voor een krasse knar?

vrijdag 28 november 2008

advies aan de minister

Het rapport Innovatie met Effect is gepubliceerd waarin de "Commissie Calff" haar advies aan Minister Plasterk verwoordt over hoe de verdere innovatie van de openbare bibliotheken tot stand moet komen. In het kort de aanbevelingen:
a. Eén gemeenschappelijke informatiearchitectuur
b. Aansluiting op de landelijke en wereldwijde informatie-infrastructuur
c. Eén landelijk systeem van identity management, met één bibliotheekpas
d. Customer Relationship Managementsysteem
e. Landelijk IBL
f. Generiek maken van grote infrastructurele projecten
g. Evaluatie van reeds in ontwikkeling zijnde diensten en producten
h. Ontwikkelen van nieuwe vernieuwende diensten en producten
i. Collectiebeleid, o.a. uitbreiding van beschikbare digitale content
j. HRM
k. Marketing
De commissie adviseert een sterke centrale aansturing en een nieuw programmabureau dat de voortgang van de innovatie moet bewaken. Leuk is dat bibliotheek 2.0 inmiddels als een serieus fenomeen wordt beschouwd. Ook Jaap Peters, die een belangrijke adviesrol heeft in dit traject, heeft bibliotheek 2.0 hoog zitten gezien zijn keuze voor bibliotheek 2.0 als belangrijkste discussieplatform voor de verdere kennis- en informatiedeling bij de uitvoering van het programma. Ik zag dat onze P&O'er Simone zich bij de goudklompjes van Jaap Peters op bibliotheek 2.0 heeft aangemeld.

weer problemen met de mail

cartoon from www.weblogcartoons.com

Cartoon by Dave Walker. Find more cartoons you can freely re-use on your blog at We Blog Cartoons.

nog een week en dan is het "vijf voor twaalf"

Voor wie nog Sinterklaasgedichten moet schrijven ..... Zelf ben ik dit jaar niet op vakantie geweest, dus ik "krijg" op 5 december een nieuwe - oranje - auto.

23 onderwijsdingen en Symbaloo

In Overijssel zijn ze bezig met de vertaalslag van 23dingen naar 23onderwijsdingen. Rob Coers herschrijft de basisdingen en er wordt een vertaalslag gemaakt richting de docenten van het Voortgezet Onderwijs en ROC's. Ook leuk is het overleg met de VOB om de 23onderwijsdingen landelijk aan te bieden. Is dit niet iets voor Noordoost? Ook het aanbieden van een eigen startpagina voor de basisscholen onder Symbaloo lijkt me een leuke service. Zou het onderwijs het selecteren van zinvolle sites een taak van de bibliotheek vinden?









Op het eerste plaatje een voorbeeld startpagina van Symbaloo zelf, op het tweede plaatje een voor kinderen van 8-12 jaar bewerkte startpagina. Op de pagina vind je allerlei links naar sites, die gebruikt kunnen worden bij het maken van werkstukken (kinderzoekmachines, sites waar je beeldmateriaal kunt vinden enz.). Daarnaast zijn er blokjes, die verwijzen naar de website 8-12 van dezelfde maker. Die site bestaat uit pagina's met links naar vakken en andere onderwerpen: rekenen, natuur en techniek, wereldorientatie, taal, nieuws enz..

donderdag 27 november 2008

vandaag in beeld.nl

via "TwitThis" heb ik een bericht over een nieuwe manier van nieuws selecteren verstuurd naar mijn Twitter. Ik bepaal bij het internetnieuws op basis van de koppen welke artikelen ik ga lezen. Nu kan het ook aan de hand van foto's. Het past goed in de hedendaagse beeldcultuur.

dinsdag 25 november 2008

wie zorgt er voor de koffie?

Een nieuw speeltje ontdekt. Door de namen van de groepsleden in te vullen selecteert de computer wie aan de beurt is om de koffie op te halen of de notulen te schrijven of ...... Het is verstandig de URL geheim te houden, want nu kan iedereen de zaak gaan manupileren. Mijn ervaring is dat de koffie zelden problemen oplevert, de notulen is een ander verhaal. Fien zet de koffie altijd klaar, Arnold vertroetelt de OR, alleen Dick moet een enkele keer een liedje zingen:
Koffie, koffie, lekker bakkie koffie
Jongens wie lust er een kop
Koffie, koffie, lekker bakkie koffie
Wat knapt de mens daarvan op
Je kan heel lang leven en blijft ook gezond
Als je maar nooit op de koffie komt
Koffie, koffie, lekker bakkie koffie
Wat knapt de mens daarvan op

zondag 23 november 2008

now following your updates

Van het Netvibes Team krijg ik de melding dat ik gevolgd wordt en door wie. Ik ben gestopt met Netvibes, er staat dus niets interessants op. De man heeft bijna 15.000 vrienden ..... en ik ga echt niet de "Add Friend" button aanklikken.

Hi Letty Hartman,
Erich Christoph-Borger is now following your updates on Netvibes.
Check out Erich Christoph-Borger's Universe here:
http://www.netvibes.com/blickwinkel
You may follow Erich Christoph-Borger as well by clicking on the 'Add Friend' button in Erich Christoph-Borger's profile.
The Netvibes Team


Mijn interessante Netvibes:


woensdag 19 november 2008

twitteren met Geke "what are you doing?"

Geke heeft me uitgenodigd om te twitteren en ik heb de uitnodiging graag aangenomen. Leuk om het uit te proberen. Twitter is microblogging. Het is steeds vertellen wat je doet en waar je bent. Je kunt vrienden, interessante mensen en thema’s volgen. En dat allemaal in berichten van maximaal 140 tekens.

maandag 17 november 2008

logo creator

Een logo gemaakt op deze site. Niet helemaal web 2.0, want ik heb geen account aangemaakt.

zaterdag 15 november 2008

blog van de OR

Als een logisch gevolg van de cursus "23 dingen" is de OR een eigen weblog gestart. Aangezien berichten op een blog snel gepubliceerd kunnen worden, lijkt het ons een goed idee dit eens uit te proberen. Ons eerste verzoek om reacties van collega's betreft het maximale aantal uitleenuren. We zijn benieuwd.....


Europeana

Op 20 november gaat de Europese Digitale Bibliotheek online. Europeana geeft toegang tot digitale informatie uit Europese archieven, musea, audiovisuele collecties en ook bibliotheken. Je kunt op geavanceerde wijze zoeken naar schilderijen, foto’s, objecten, boeken, kranten, archieven, films en geluidsfragmenten uit deze collecties. Vandaag heb ik me aangemeld om een kijkje te nemen. Het ziet er op het eerste gezicht leuk uit en de lijst van deelnemers is lang en indrukwekkend. Toevallig werd Buitenpost genoemd op de homepage en heb ik een aantal oude foto's van Buitenpost bekeken. Later op de avond is de afbeelding weg en ook de link werkt niet meer. Als ik niet een mailtje had ontvangen als reactie op mijn aanmelding ......

vrijdag 14 november 2008

nog een poes voor Hanneke

Friese bibliotheken schrijven "battle" uit

Bibliotheekservice Fryslân zoekt innovatieve actie voor leesbevordering.
Bibliotheekservice Fryslân is op zoek naar een innovatieve dienst of activiteit waarbij het boek in al zijn verschijningsvormen centraal staat: het gedrukte boek, luisterboek, e-boek (boek op e-reader of computer) of movel (boek op je mobiel). Via de site Battle of Concepts hebben de Friese bibliotheken 5.000 euro uitgeloofd voor een goed idee.De nieuwe dienst moet het lezen bevorderen. "Het gaat niet om een marketingactie, maar echt om een dienst of activiteit. Het kan iets zijn dat lenen gemakkelijker maakt, maar ook iets wat lezen leuker maakt of de aandacht vestigt op het boek. Daarnaast zijn wij op zoek naar nieuwe samenwerkingspartners op cultureel en/of zakelijk gebied. Dit kunnen zowel non-profitinstellingen als commerciële partners zijn", aldus Bibliotheekservice Fryslân op de Battle-site.Het nieuwe idee moet op korte termijn uitvoerbaar zijn, bij voorkeur alin januari 2009. De ontwikkelkosten mogen maximaal 25.000 bedragen. Niet iedereen mag overigens een idee insturen. De Battle is exclusief voor studenten (HBO en WO) en Young Professionals (HBO en WO) t/m 30 jaar.

maandag 10 november 2008

MyHeritage

een hobby van mij is het uitzoeken van mijn stamboom. Tot nu toe voel ik geen enkele behoefte om te gaan publiceren. Kortgeleden kwam ik op de website van een verre verwante. Dan blijkt dat zo'n overzicht wel heel leuk is. Onder invloed van web 2.0 maak ik een account aan bij MyHeritage en begin ik familieleden in te voeren. Als de content iets groter is, ga ik het delen via internet in de hoop aanvullingen te ontvangen. De presentatie van de stamboom op de site vind ik niet echt overzichtelijk. Daarom besluit ik alleen de meest elimentaire gegevens in te voeren als naam en datum van geboorte en/of doop, huwelijk en overlijden. Deze site ga ik vooral gebruiken om reacties uit te lokken. Als ik over meer gegevens beschik en echt ga publiceren, kies ik voor een andere vorm.

Is deze Tijmen Reuricx misschien een voorvader van Gerrit Reurink? Daar wil ik graag met anderen over van gedachten wisselen.

zondag 9 november 2008

lifestream

Een manier om je eigen activiteiten op web 2.0 te bundelen is gebruik te maken van lifestream. Je vraagt eerst hier een link aan door een e-mail te versturen. Na het antwoord kun je gaan downloaden. Vervolgens plaats je de verschillende accounts van bijvoorbeeld Blogger, Flickr, Del-icio-us, YouTube, Last.Fm en het liefst natuurlijk ook Twitter om een actueel beeld te geven van je leven. Een voorbeeld van een lifestream is deze. Ben je net een beetje gewend aan het bloggen, vrees ik dat het al uit de tijd is.