zondag 25 oktober 2009

following on Twitter


Zo weinig twitter ik dus. Zie hier mijn TweetStats-gegevens. Ik ben geen echte twitteraar, maar dat weet ik zonder de gegevens van TweetStats ook wel. Februari was duidelijk een uitschieter. Toch vind ik twitteren leuk. Ik vind het met name leuk om Trompke te volgen. Trompke is heel creatief en plaatst geregeld een link naar iets prachtigs dat ze gemaakt heeft. Afgelopen zomer ben ik een beetje met haar meegelift op vakantie door Noorwegen. Trompke stuurde bijna iedere dag een foto op via Twitter. In december gaat ze weer. Ik verheug me al op de foto's.



Eigenlijk zit ik te wachten op de zon om foto's van mijn laatste aanwinst te maken, maar Trompke geeft me het gevoel dat regen ook heel sfeervol en mooi is. Twitter is voor mij een van de mogelijkheden om contacten te onderhouden. Het hoort thuis in het rijtje van bezoeken, bellen, mailen, hyven, bloggen. Dankzij het twitteren leer ik Trompke beter kennen en dat vind ik leuk!

Afbeelding

het afscheid


Ondanks het gewicht van ca. 18 kilo heel BLIJ met mijn aanwinst l'Adieu van Kieta Nuij. Helaas liet de zon me even in de steek. Zie ook


zaterdag 24 oktober 2009

Stad & Lande 2009-2

Bevat o.a.: Baksteen: oorsprong, besparen en verfijnen  door Dirk J. de Vries / Terug naar het begin. De introductie van baksteen in Groningen en Friesland door Karel Emmens / Baksteenproductie in Groningen 1200-1650 door Otto S. Knottnerus / Verdedigbare huizen in middeleeuws Friesland door Paul Noomen / Steenhuizen in de bronnen door Redmer Alma / De emoties achter baksteen door Jan Willem Kok / Profane baksteenarchitectuur in de 17e en 18e eeuw in Stad en Ommeland / Het vergeten bouwvlak. Grof keramische dakbedekking in het Groningerland door Jan Battjes / "Allerhande soorten van gebakken steen". Baksteenleverantie en -gebruik in de 18e eeuw in Groningen door Wija Friso / Column: Tras in Stad door Harry Perton / Van Steenbakkersambacht tot moderne procesindustrie door Rob A.J. Vermeulen.

Het is een themanummer van het tijdschrift van de cultuurhistorische vereniging Stad & Lande, waarin ik las dat de productie van baksteen in handen kwam van ervaren seizoensarbeiders uit Lippe, die onder leiding van hun brandmeesters ieder voorjaar naar de kust trokken. Ook in het Groningerland namen de Lipskers geleidelijk het werk van de plaatselijke arbeiders - die min of meer op hen neerkeken - over. De werkzaamheden waren vies en zwaar, ze maakten lange dagen en werden slecht betaald. Maar thuis hadden ze het niet breed, zodat ze blij waren met het geld dat ze in de rijke kuststreek konden verdienen.

Is een voorvader van mij een Lipsker? In 1772 trouwt Philippus Jans uit Loge, Lipsterland met Hilje Nannings. Komt hij misschien uit Lage? Daar is een baksteenmuseum. Kan ik het boek "Lipsker op de Groninger tichelwerken, Een geschiedenis van de Groninger steenindustrie met bijzondere nadruk op de Lipper trekarbeiders 1700–1900", Wolters-Noordhoff/Forsten, Groningen 1987 van Piet Lourens en Jan Lucassen te pakken krijgen?

Afbeelding: Gereformeerde kerk, Kollum

vrijdag 23 oktober 2009

Verdugo

Jan van den Broek hield woensdagavond vanwege het verschijnen van zijn boek "Voor God en mijn koning" een lezing over kolonel Francisco Verdugo, de legerleider en gouveneur van Filips II in Groningen, Drenthe, Friesland, Overijssel en Lingen van 1581-1595. Verdugo hield hof in de stad Groningen en moest het noorden verdedigen tegen het Staatse leger. In 1589 werd de schans Zoutkamp veroverd door Willem Lodewijk van Nassau. In 1591 nam Maurits van Oranje Delfzijl - de belangrijkste aanvoerhaven voor Stad en Lande - in. Bovendien vormde Delfzijl de verbinding met Emden. Het eigenlijke doel was de stad, maar een beleg zou te lang duren. Door de inname van Coevorden en Steenwijk door het Staatse leger was Groningen afgesneden van het zuiden. In 1593 kreeg het Staatse leger de veengebieden ten oosten van Groningen in handen, waardoor er geen verbinding meer was met de Duitse gebieden. Willem Lodewijk liet de vesting Bourtange aanleggen op de enige weg door de veengebieden. De belegering en daarna de reductie van Groningen in 1594 was een grote overwinning voor de Republiek.

Kolonel Verdugo heeft zijn herinneringen op papier gezet. Hij deed dit om zich te verdedigen tegen de beschuldigingen, dat hij verantwoordelijk was voor het verlies van Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Lingen. Hij kreeg niet de steun van zijn superieuren, o.a. Parma om zijn taak - het verdedigen van die gebieden - goed uit te kunnen voeren. De stad Groningen werkte ook niet mee. De bevolking had - vergeleken met andere steden - veel invloed. Het verlangen naar autonomie zal in zijn ogen verraad aan de koning zijn geweest. Ook het landschap in de Ommelanden - laaggelegen veen- en kleigebieden met een beperkt aantal begaanbare wegen - maakte het niet gemakkelijk voor Verdugo.

Het boek "Voor God en mijn koning" bevat een vertaling van Verdugo’s herinneringen met een uitgebreide inleiding en toelichting. Het boek vertelt over een voor Groningen belangrijke periode uit de Tachtigjarige Oorlog.

zondag 18 oktober 2009

buitenlandse bezoekers

Als ik via OneStat kijk waar de bezoekers van de website vandaan komen, valt het aantal buitenlandse bezoekers op. Voor hen heb ik de gadget Google Vertalen op de site geplaatst. Heeft het zin? Ik betwijfel het. De vertaling levert af en toe vreemde stukjes op. Nederlandse bezoekers krijgen de toolbar niet in beeld, maar kunnen de gadget wel gebruiken. Bij userfly krijg ik heel andere bezoekers in beeld, dan zijn het juist geen buitenlanders. Sinds ik userfly heb, is de blog heel traag geworden. Door het naar de onderste regionen te verplaatsen, hoop ik het probleem opgelost te hebben. Zo niet, dan pak ik de whisk





landgoederen in Eelde en Paterswolde

In de "Kop van Drenthe" heb ik zaterdag een aantal oude en nieuwere landgoederen c.q. buitenhuizen bekeken. Er loopt op de zandrug - de Tynaarlorug - een landgoederengordel. Oorspronkelijk waarschijnlijk gesticht door invloedrijke Drenten en later vaak in het bezit van "Stadjers". Huis Vennebroek ligt het meest noordelijk, maar wij beginnen op Lemferdinge.
Lemferdinge heb ik in de zomer nog bezocht. Het huidige huis is het westelijke zogenaamde "schathuis", dat vroeger bij een buitenhuis hoorde. Rob Schreibers van de gemeente Tynaarlo geeft aan de hand van het "Landschapsontwikkelingsplan" tekst en uitleg over de nieuwe ontwikkelingen. Na Lemferdinge volgen Huis de Duinen, Huis Vosbergen - het jongste landgoed -, Hoog Hullen en Huis Oosterbroek. We hebben gewandeld over het terrein van Hoog Hullen en Oosterbroek. Onderweg kregen we uitleg over de nieuwe plannen voor dit terrein. Een deel van de huidige gebouwen uit de zestiger jaren wordt afgebroken en de zichtlijnen worden hersteld. Hoog Hullen is in 1878 gebouwd voor de zonen van Wiardus Rengers Hora Siccama, die op Huis Oosterbroek woonde. Tegenover Huis Vennebroek ligt De Braak. Onze eerste wandeling hebben we op dit landgoed gemaakt om de structuur van een landschapstuin te bekijken. Het landgoed is in 1705 in bezit gekomen van Lucas Nijsingh, in 1728 van kleinzoon Lucas Trip, burgemeester van Groningen, in 1894 van de bekende Groninger industrieel W.A. Scholten en in 1920 van Natuurmonumenten. Het park is in 1825 aangelegd door de bekende tuinarchitect Roodbaard en bezit een berg, doolhof en een berceau (zie foto). Weer een interessant uitstapje van Heemschut.

Literatuur: Landgoederen Wandelroute Eelde / Paterswolde, 1996

donderdag 15 oktober 2009

wandelen in de Hortus

Vanmiddag ben ik met Liesbeth wezen wandelen in de Hortus in Haren. Ik verheugde me al op de herfstkleuren in de verschillende tuinen. De oorspronkelijke Hortus Botanicus is ooit aangelegd door apotheker Henricus Munting. Hij deed dit in 1626 in de tuin achter zijn huis aan de Rozenstraat in de stad Groningen. De familie Munting verzorgde een aantal generaties zelf de tuin. Vanaf 1690 was dit financieel niet meer mogelijk. Daarna woonden hoogleraren in het huis en zij deden ook het tuinwerk. In de eerste jaren van de 20e eeuw groeide de behoefte aan meer ruimte en daarom werd het landgoed De Wolf in Haren aangekocht. In 1967 kwam er een grote tropisch kas. De Universiteit heeft in de jaren tachtig de Hortus geprivatiseerd en toen werd bijvoorbeeld een Chinese tuin geopend. We hebben op verschillende plekjes heerlijk in de zon gezeten.

de "r" is weer in de maand




Vier verschillende jaargetijden. Ik vind het fantastisch dat we die kennen in Nederland. Woensdagavond was ik naar een lezing van Stijn Hooijer over de herfst als inspiratie voor de beeldende kunst. Niet alle culturen kennen vier seizoenen, sommige voegen de herfst en winter samen. In de antieke oudheid werden jaargetijden gepersonificeerd en waren herkenbaar aan hun attributen. Later kon je de jaargetijden ook herkennen aan hun "leeftijd". In de middeleeuwen werden de afbeeldingen vertellend en zijn de mensen bijvoorbeeld bezig met hun seizoenswerkzaamheden. Daarna beelden de kunstenaars de sfeer van het jaargetijde uit en zie je prachtige herfstkleuren of regent en stormt het. De afbeelding uit het boek "Très Riches Heures du Duc de Berry" deed me denken aan de huidige tentoonstelling in Het Valkhof over het getijdenboek van Katharina van Kleef. Die tentoonstelling ga ik natuurlijk bezoeken.


            

Afbeeldingen:
1 (Anton Mauve "Huiswaarts") en 2 ( Floris Arntzenius "Spuistraat in de regen") van de tentoonstelling "De boze oktober heeft de zon vermoord" in Museum Mesdag, 2006
3 (september) van de tentoonstelling "Gebroeders van Limburg" in Het Valkhof, 2005
4 (affiche) van de tentoonstelling "De wereld van Katherina" in Het Valkhof, 2009

dinsdag 13 oktober 2009

mappen delen in Google Docs



In Google Docs deel ik af en toe een document met anderen. Sinds gisteren bestaat er de mogelijkheid om mappen -  en dus alle documenten in die mappen - te delen door de link te kopiëren of mensen uit te nodigen via de e-mail. Je kunt zien wie toegang heeft tot de map en bepalen welk document wordt gedeeld en welke niet. Ook kun je bepalen of het document alleen bekeken of ook bewerkt mag worden door anderen. Verder kun je zien welke mappen van anderen met jou worden gedeeld

animated explanations


Animated Explanations is een Belgische website met animatiefilmpjes, tutorials en instructievideos, die je op je blog kunt zetten. Ik heb de werking van het hart bekeken



Hoe werkt het hart? - Animated Explanations

maandag 12 oktober 2009

zoekmachine



In het afgelopen jaar heb ik verschillende medische zoekmachines bekeken, maar nog niet Deep Dyve. Het begint meteen goed met de kreet "Search for Research". Ook het browsen door de Journals is leuk. Je komt terecht op een site met twee lijsten, eentje van de tijdschriften en eentje van de uitgevers. Bij de tijdschriften kun je de inhoudsopgaven van een aantal jaren bekijken. Via details is het mogelijk de samenvatting te bekijken. Ook kun je verder zoeken op de naam van een auteur. Via de uitgever krijg je een overzicht van hun tijdschriften. Deep Dyve is met name gericht op Medical en Life Sciences.

is je wachtwoord gestolen?

De afgelopen tijd waren de gestolen wachtwoorden van o.a. Hotmail en Gmail veelvuldig in het nieuws, over de Mexicaanse griep hoorde je echter steeds minder.







Wil je weten of het wachtwoord van je e-mailaccount is gekraakt, kijk dan hier. Gelukkig heb ik geen problemen ondervonden.

En hoe zit het trouwens met de Mexicaanse griep? Google.org houdt ons op de hoogte via de Google Grieptrends. Google.org is de filantropische kant van Google.com en de door Google goedgekeurde non profit organisaties houden zich dus o.a. bezig met de wereldgezondheid. Google Grieptrends is gebaseerd op het aantal zoekopdrachten die met griep te maken hebben.

"23 dingen" bij het zoeken naar voorouders

In mijn vrije tijd houd ik mij o.a. bezig met het onderzoek naar mijn voorouders. In hoeverre kan ik daarbij gebruik maken van ding 17 van de 23-archiefdingen? Besproken worden de sociale netwerken en het stamboomonderzoek: de familienetwerksites en de stamboomnetwerksites. Ik heb mij ooit aangemeld voor MyHeritage om online een stamboom op te zetten en eerlijk gezegd vind ik er niet veel aan. Bij ding 17 worden een aantal andere mogelijkheden genoemd als Familieband, Familie, Verwant, Zooof en Geni. Ik heb er even rondgekeken, maar geloof het verder wel. MyHeritage me ook niets opgeleverd, want de meeste andere gebruikers weten helaas net zo veel of weinig als ik zelf weet. Veel interessanter vind ik de stamboomnetwerksites met fora. Een voorbeeld is het Stamboom Forum voor vragen en discussies. Via Genealogie Online kun je o.a. de genealogische gegevens - de stamboom - publiceren. De Stamboom Gids levert je veel relevante links en dus zoekmogelijkheden op. Heel web 2.0 is de Genealogie Wiki, de open encyclopedie. Via Yahoo ben ik aangesloten bij een aantal genealogische groepen. Heel bruikbaar is ook de Stamboomzoeker. Lid ben ik van de Nederlandse Genealogische Vereniging. Een leuke ontdekking is de website van het Brabants Historisch Informatie Centrum. Zelfs als je geen familie in Brabant hebt, is de zoekmachine voor het zoeken naar voorouders in heel Nederland een genot.

zondag 11 oktober 2009

beschermde stads- en dorpsgezichten in Groningen

Op woensdagavond ga ik geregeld naar lezingen in de Groninger Archieven. Afgelopen woensdag was de Stichting Monument en Materiaal aan de beurt om een lezing te organiseren. De stichting had Okko Kloosterman gevraagd om te komen vertellen over "Beschermde stads- en dorpsgezichten in Noord-Nederland". Hij is gedurende de afgelopen 28 jaar als stedebouwkundige verbonden geweest aan de Rijksdienst voor de Monumentenzorg (nu Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) en hield zich bezig met de aanwijzing en de bescherming van de stads- en dorpsgezichten.



In de Monumentenwet is de mogelijkheid opgenomen om aan delen van dorpen of steden de status van "beschermd gezicht" toe te kennen. Deze vorm van bescherming onderscheidt zich door de keuze voor een gebied - en de historische ontwikkeling van dat gebied - van de bescherming van de traditionele monumenten. Van de ruim 430 door het rijk aangewezen beschermde stads- en dorpsgezichten ligt een relatief groot aantal in de drie noordelijke provincies: meer dan 130 stuks. Tijdens de lezing werd ingegaan op de veranderingen in denken over de selectie en wijze van bescherming van stads- en dorpsgezichten. Aan de hand van kaarten en van Google Maps werden historische kenmerken van verschillende plaatsen besproken: op een wierde, bij een zijl, langs een waterweg, bij een borg enzovoort. Het viel me op dat de meeste beschermde dorpsgezichten op de klei liggen. Helaas was de beschikbare tijd te kort om alles uitgebreid te laten.

de sandbox van Google






Google is aan het testen. Het bovenste resultaat is van de huidige zoekmachine, de onderste van de zandbak. In beide gevallen heb ik op decubitus gezocht. De cursussen van afgelopen week zitten blijkbaar nog in mijn hoofd.

maandag 5 oktober 2009

Emma



Een trailer van een nieuwe BBC-serie naar het beroemde boek van Jane Austen: Emma

zondag 4 oktober 2009

Alde Fryske Tsjerken en Jan Steen


Gisteren  met Ym op stap geweest om de kerken van NoordwoldeJubbega-Schurega en Nieuwehorne  te bekijken. Officieel is het de najaarsexcursie van de Stichting Alde Fryske Tsjerken. Je mag de kerken ook op eigen gelegenheid bekijken en daar kiezen wij voor. We hebben de tijd voor onszelf en zelfs een beetje tijd over om de expositie van beeldhouwer Jan Steen in Zofier te gaan bewonderen.

Noordwolde heb ik in maart nog bezocht met Liesbeth.

Jubbega-Schurega is een dubbeldorp. In de 17e en 18e eeuw werd dit gebied verveend. Het kerkje uit 1713 staat een beetje achteraf. De uitgang GA - in het Fries GEA - aan de plaatsnamen schijnt te duiden op een kerkdorp. Meer informatie over de streek vind je hier. Ik heb in de kerk een boekje gekocht over "Jonge bouwkunst in Friesland" vanwege het hoofdstuk over de Gereformeerde Kerk in Kollum. Die prachtige kerk heb ik een jaar geleden bezocht.

In Nieuwehorne staat de kerk, in Oudehorne de klokkenstoel. Het zogenaamde Sint Thomasluiden wordt nog in ere gehouden. Het is bedoeld om de boze geesten aan het eind van het jaar te verdrijven. De kortste dag van het jaar - 21 december -is gewijd aan de heilige Thomas. De apostel Thomas is vooral bekend omdat hij niet geloofde dat Christus werkelijk was opgestaan uit de dood.

vrijdag 2 oktober 2009

Euphonia zingt in de Dominicanenkerk in Zwolle

Een paar weken geleden kreeg ik een hele aardige uitnodiging "Op 2 oktober hebben wij een jubileumconcert van Euphonia, de oratoriumvereniging waar ik bij zing. Dat is in de Dominicanenkerk in Zwolle. Heb jij misschien zin om te komen luisteren? We voeren de volgende stukken uit Te Deum (M.A. Charpentier), Stabat Mater (J. Haydn) en Nelson Messe (J. Haydn). Het orkest is Ensemble Conservatoire." Ik heb de uitnodiging graag aangenomen. Nog niet zo lang geleden heb ik het bij de kerk behorende klooster bezocht. Met een van mijn broers ga ik naar het concert. Zijn vriendin zingt in het koor. Het lijkt me heel leuk haar te horen zingen.