zaterdag 24 oktober 2009

Stad & Lande 2009-2

Bevat o.a.: Baksteen: oorsprong, besparen en verfijnen  door Dirk J. de Vries / Terug naar het begin. De introductie van baksteen in Groningen en Friesland door Karel Emmens / Baksteenproductie in Groningen 1200-1650 door Otto S. Knottnerus / Verdedigbare huizen in middeleeuws Friesland door Paul Noomen / Steenhuizen in de bronnen door Redmer Alma / De emoties achter baksteen door Jan Willem Kok / Profane baksteenarchitectuur in de 17e en 18e eeuw in Stad en Ommeland / Het vergeten bouwvlak. Grof keramische dakbedekking in het Groningerland door Jan Battjes / "Allerhande soorten van gebakken steen". Baksteenleverantie en -gebruik in de 18e eeuw in Groningen door Wija Friso / Column: Tras in Stad door Harry Perton / Van Steenbakkersambacht tot moderne procesindustrie door Rob A.J. Vermeulen.

Het is een themanummer van het tijdschrift van de cultuurhistorische vereniging Stad & Lande, waarin ik las dat de productie van baksteen in handen kwam van ervaren seizoensarbeiders uit Lippe, die onder leiding van hun brandmeesters ieder voorjaar naar de kust trokken. Ook in het Groningerland namen de Lipskers geleidelijk het werk van de plaatselijke arbeiders - die min of meer op hen neerkeken - over. De werkzaamheden waren vies en zwaar, ze maakten lange dagen en werden slecht betaald. Maar thuis hadden ze het niet breed, zodat ze blij waren met het geld dat ze in de rijke kuststreek konden verdienen.

Is een voorvader van mij een Lipsker? In 1772 trouwt Philippus Jans uit Loge, Lipsterland met Hilje Nannings. Komt hij misschien uit Lage? Daar is een baksteenmuseum. Kan ik het boek "Lipsker op de Groninger tichelwerken, Een geschiedenis van de Groninger steenindustrie met bijzondere nadruk op de Lipper trekarbeiders 1700–1900", Wolters-Noordhoff/Forsten, Groningen 1987 van Piet Lourens en Jan Lucassen te pakken krijgen?

Afbeelding: Gereformeerde kerk, Kollum

Geen opmerkingen:

Een reactie posten