donderdag 31 december 2009
woensdag 30 december 2009
wandelen over Middag
Afbeelding
donderdag 24 december 2009
woensdag 23 december 2009
Bachs Magnificat
dinsdag 22 december 2009
maandag 21 december 2009
zaterdag 19 december 2009
sneeuw in Nederland
donderdag 17 december 2009
vrijdag 11 december 2009
de Notenkraker
zaterdag 5 december 2009
aan het Russische hof
Gisteren was ik met Olga naar "Aan het Russische hof" in de Hermitage Amsterdam. Ik heb genoten van de prachtige japonnen, de schitterende waaiers, de fonkelende sieraden, maar ook van het kijkje achter de schermen met de gekostumeerde - bijvoorbeeld gekleed als Bojaar - bals, de gespeelde spelletjes, de ochtendrituelen. Ik heb me verbaasd over de kleine schoenen, die werden gedragen. Olga heeft me bij het panorama van Sint Petersburg haar universiteit aangewezen. Het moet een voorrecht zijn in zo'n speciale stad op te groeien, maar nu vindt Olga ons "dorpje" heel gezellig. De volgende tentoonstelling - Matisse tot Malevich, pioniers van de moderne kunst uit de Hermitage - spreekt Olga niet aan, maar mij des te meer.
vrijdag 4 december 2009
Eexta ontdekt
Afbeelding
donderdag 3 december 2009
het restaureren van kerken
zondag 25 oktober 2009
following on Twitter
Zo weinig twitter ik dus. Zie hier mijn TweetStats-gegevens. Ik ben geen echte twitteraar, maar dat weet ik zonder de gegevens van TweetStats ook wel. Februari was duidelijk een uitschieter. Toch vind ik twitteren leuk. Ik vind het met name leuk om Trompke te volgen. Trompke is heel creatief en plaatst geregeld een link naar iets prachtigs dat ze gemaakt heeft. Afgelopen zomer ben ik een beetje met haar meegelift op vakantie door Noorwegen. Trompke stuurde bijna iedere dag een foto op via Twitter. In december gaat ze weer. Ik verheug me al op de foto's.
Afbeelding
het afscheid
zaterdag 24 oktober 2009
Stad & Lande 2009-2
vrijdag 23 oktober 2009
Verdugo
zondag 18 oktober 2009
buitenlandse bezoekers
landgoederen in Eelde en Paterswolde
donderdag 15 oktober 2009
wandelen in de Hortus
de "r" is weer in de maand
3 (september) van de tentoonstelling "Gebroeders van Limburg" in Het Valkhof, 2005
4 (affiche) van de tentoonstelling "De wereld van Katherina" in Het Valkhof, 2009
dinsdag 13 oktober 2009
mappen delen in Google Docs
In Google Docs deel ik af en toe een document met anderen. Sinds gisteren bestaat er de mogelijkheid om mappen - en dus alle documenten in die mappen - te delen door de link te kopiëren of mensen uit te nodigen via de e-mail. Je kunt zien wie toegang heeft tot de map en bepalen welk document wordt gedeeld en welke niet. Ook kun je bepalen of het document alleen bekeken of ook bewerkt mag worden door anderen. Verder kun je zien welke mappen van anderen met jou worden gedeeld
animated explanations
Hoe werkt het hart? - Animated Explanations
maandag 12 oktober 2009
zoekmachine
In het afgelopen jaar heb ik verschillende medische zoekmachines bekeken, maar nog niet Deep Dyve. Het begint meteen goed met de kreet "Search for Research". Ook het browsen door de Journals is leuk. Je komt terecht op een site met twee lijsten, eentje van de tijdschriften en eentje van de uitgevers. Bij de tijdschriften kun je de inhoudsopgaven van een aantal jaren bekijken. Via details is het mogelijk de samenvatting te bekijken. Ook kun je verder zoeken op de naam van een auteur. Via de uitgever krijg je een overzicht van hun tijdschriften. Deep Dyve is met name gericht op Medical en Life Sciences.
is je wachtwoord gestolen?
Wil je weten of het wachtwoord van je e-mailaccount is gekraakt, kijk dan hier. Gelukkig heb ik geen problemen ondervonden.
En hoe zit het trouwens met de Mexicaanse griep? Google.org houdt ons op de hoogte via de Google Grieptrends. Google.org is de filantropische kant van Google.com en de door Google goedgekeurde non profit organisaties houden zich dus o.a. bezig met de wereldgezondheid. Google Grieptrends is gebaseerd op het aantal zoekopdrachten die met griep te maken hebben.
"23 dingen" bij het zoeken naar voorouders
zondag 11 oktober 2009
beschermde stads- en dorpsgezichten in Groningen
In de Monumentenwet is de mogelijkheid opgenomen om aan delen van dorpen of steden de status van "beschermd gezicht" toe te kennen. Deze vorm van bescherming onderscheidt zich door de keuze voor een gebied - en de historische ontwikkeling van dat gebied - van de bescherming van de traditionele monumenten. Van de ruim 430 door het rijk aangewezen beschermde stads- en dorpsgezichten ligt een relatief groot aantal in de drie noordelijke provincies: meer dan 130 stuks. Tijdens de lezing werd ingegaan op de veranderingen in denken over de selectie en wijze van bescherming van stads- en dorpsgezichten. Aan de hand van kaarten en van Google Maps werden historische kenmerken van verschillende plaatsen besproken: op een wierde, bij een zijl, langs een waterweg, bij een borg enzovoort. Het viel me op dat de meeste beschermde dorpsgezichten op de klei liggen. Helaas was de beschikbare tijd te kort om alles uitgebreid te laten.
de sandbox van Google
Google is aan het testen. Het bovenste resultaat is van de huidige zoekmachine, de onderste van de zandbak. In beide gevallen heb ik op decubitus gezocht. De cursussen van afgelopen week zitten blijkbaar nog in mijn hoofd.
maandag 5 oktober 2009
zondag 4 oktober 2009
Alde Fryske Tsjerken en Jan Steen
Noordwolde heb ik in maart nog bezocht met Liesbeth.
Jubbega-Schurega is een dubbeldorp. In de 17e en 18e eeuw werd dit gebied verveend. Het kerkje uit 1713 staat een beetje achteraf. De uitgang GA - in het Fries GEA - aan de plaatsnamen schijnt te duiden op een kerkdorp. Meer informatie over de streek vind je hier. Ik heb in de kerk een boekje gekocht over "Jonge bouwkunst in Friesland" vanwege het hoofdstuk over de Gereformeerde Kerk in Kollum. Die prachtige kerk heb ik een jaar geleden bezocht.
In Nieuwehorne staat de kerk, in Oudehorne de klokkenstoel. Het zogenaamde Sint Thomasluiden wordt nog in ere gehouden. Het is bedoeld om de boze geesten aan het eind van het jaar te verdrijven. De kortste dag van het jaar - 21 december -is gewijd aan de heilige Thomas. De apostel Thomas is vooral bekend omdat hij niet geloofde dat Christus werkelijk was opgestaan uit de dood.
vrijdag 2 oktober 2009
Euphonia zingt in de Dominicanenkerk in Zwolle
Een paar weken geleden kreeg ik een hele aardige uitnodiging "Op 2 oktober hebben wij een jubileumconcert van Euphonia, de oratoriumvereniging waar ik bij zing. Dat is in de Dominicanenkerk in Zwolle. Heb jij misschien zin om te komen luisteren? We voeren de volgende stukken uit Te Deum (M.A. Charpentier), Stabat Mater (J. Haydn) en Nelson Messe (J. Haydn). Het orkest is Ensemble Conservatoire." Ik heb de uitnodiging graag aangenomen. Nog niet zo lang geleden heb ik het bij de kerk behorende klooster bezocht. Met een van mijn broers ga ik naar het concert. Zijn vriendin zingt in het koor. Het lijkt me heel leuk haar te horen zingen.
zondag 27 september 2009
glas uit Engeland
zondag 20 september 2009
Keramisto
zaterdag 19 september 2009
vriendenconcert
zondag 13 september 2009
naar het Gebouw voor Gemeentewerken
Op 12 september 1928 krijgt Bouma van de directeur van Gemeentewerken bericht "dat aan U wordt toegestaan, het in Uw vrijen tijd vervaardigen van glas in lood ramen". In het glas-in-loodraam zie je de vorm van de trap terug naast de echte trap. Ook de lamp - vervaardigd van in die tijd gebruikte technische voorwerpen - is ontworpen door Bouma. Helaas is de originele lamp weggegooid. In 2008 is de lamp gereconstrueerd. De vormen van de kettingen, stalen stangen en bollen keren terug in het raam. Het geheel is een feestje voor het oog.
Literatuur:
-Hekkema, Herma
-Noorderbreedte
Kijk hier voor prachtige foto's
zondag 6 september 2009
Groningen op de kaart
In de gemeente Groningen sluit het onderwerp goed aan bij de ingebruikname van de Cultuur Waarden Kaart. De CWK is een digitale kaart waarop informatie staat over historische objecten. Er zijn historische kaarten uit 1565, 1643, 1821, 1900 te zien, evenals een bodem- en een hoogtekaart. De kaarten kun je afzonderlijk bekijken, maar ook over elkaar leggen.
Er worden ook drie historische kaarten opnieuw uitgegeven. De kaart van Haubois (17e eeuw), de Kadastrale Minuutplan (1830) en de Heeringakaart (1920) verschijnen in de vorm van een stedenplattegrond met straatnamenregister. Het programmaboekje verschijnt dit jaar op een kaart uit 1965.
In de hal van RO/EZ presenteren De Groninger Archieven op deze dag de historische kaarten die gediend hebben als basis voor de Cultuur Waarden Kaart. Daarnaast zijn er rondleidingen in het trappenhuis van het voormalig gebouw Gemeentewerken in Amsterdamse School-stijl met een glas-in-loodraam (S.J. Bouma) en de replica van de "Boumalamp", een constructie van gasbuizen, kettingen en glazen bollen.
In de Martinikerk is de officiële presentatie van "Pronkjuwelen in Stad en Ommeland", een DVD, vier Cd’s en een boek over de orgels in stad en provincie.
In het Provinciehuis vindt de tentoonstelling "De verbeelding van de kaartmaker" plaats met historische kaarten van de provincie Groningen, verdeeld in thema’s als militair, economie, waterhuishouding, kustbescherming.
Buiten de stad zijn er bijv. rondleidingen door de kerk van Leegkerk. Jan Oldenhuis geeft om 11.00 en 14.00 uur in de in 2007 gerestaureerde kerk van Dorkwerd een lezing over dorp en omgeving op oude kaarten.
Het volledige programma van de Gemeente Groningen
De kaarten van Uitgeverij Platform Gras