zondag 31 januari 2010

21eDingen

Met veel plezier heb ik de 23 Dingen voor de bibliotheken gevolgd. Nu zijn er de 21eDingen voor het hoger onderwijs:
eDing 1: Weblogs
eDing 2: RSS
eDing 3: Stemmen
eDing 4: Videomateriaal zoeken en gebruiken
eDing 5: Video maken
eDing 6: Bellen via internet
eDing 7: Wiki’s
eDing 8: Weblectures
eDing 9: Screencasting
eDing 10: Repositories
eDing 11: Referentieprogramma's
eDing 12: Informatievaardigheden
eDing 13: Plagiaat
eDing 14: Videocommunicatie
eDing 15: Creative Commons
eDing 16: Digitale leeromgevingen
eDing 17: Samenwerkingsomgevingen
eDing 18 tot met 21 zijn nog niet bekend, maar ik begin vast met eDing 2. De diensten van Google vind ik bijzonder interessant om te volgen. Ik gebruik dus ook de Google reader voor de RSS feeds. Soms - nog te vaak - heeft een site geen feed. De Engelstalige Google Reader biedt de mogelijk de URL van de site via "Add a subscription" in te voeren en wijzigingen op de site aan je door te geven. Helaas lukt het niet altijd, bijvoorbeeld omdat de site het verhindert. eDing 3 sla ik - voorlopig? - over. Ik weet niet wanneer ik het kan gebruiken. eDing 4 heb ik toevallig net gedaan in de vorm van een workshop.

eDing 4 en het concert van de bandoneon

Dinsdagmiddag heb ik een workshop van SURFmedia over streaming video gevolgd. Aan de orde kwam de eigen ruimte van studenten en medewerkers om video's in te plaatsen en al dan niet te delen. Dat is meteen het grote verschil met YouTube, waar delen haast vanzelfsprekend is. Academia is een collectie met veel audio en video uit verschillende archieven, bijvoorbeeld het Polygoon-journaal. Met de Flip hebben we zelf filmpjes gemaakt en geleerd hoe je een virtuele snijmachine kunt gebruiken. Met deze snijmachine markeer je het begin en het eind van een fragment zonder aan het filmpje zelf te komen. Ook YouTube heeft een virtuele snijmachine namelijk TubeChop. Om de oorspronkelijke film op je harde schijf op te slaan en er zeker van te zijn dat het beschikbaar blijft, schijnt het voldoende te zijn om de y in een 3 te veranderen. Het adres moet 3outube.com worden. Die behoefte heb ik niet, dus ik ga de virtuele snijmachine gebruiken in een filmpje over Carel Kraayenhof. Vrijdagavond was ik naar een concert van het NNO met hem als solist. Hij speelde werken van Piazzolla.

zaterdag 16 januari 2010

eDing 10: repositories

Hogescholen profileren zich steeds meer als kennisinstellingen. Er wordt door studenten, docenten en lectoren veel waardevols geschreven. Helaas wordt dat nog te weinig onderkend en daardoor ook te weinig digitaal gepubliceerd. Is niet-gedeelde kennis eigenlijk geen onbekende kennis? Als dat klopt, is het dan niet zonde van het vele werk dat verzet wordt voor het het vergaren van kennis, die vervolgens niet gepubliceerd wordt? Natuurlijk weet ik dat de kans aanwezig is dat het bedrijf waar de student stage heeft gelopen iets met de kennis doet en dat de HBO-Kennisbank de mogelijkheid biedt bachelor- en masterscripties, publicaties van medewerkers, onderzoeksresultaten van lectoraten, leermiddelen van docenten enz. wereldwijd te publiceren. De HBO-kennisbank fungeert als een soort etalage voor de producten van de deelnemende hogescholen. In de praktijk ervaar ik helaas dat te veel opleidingen dit niet zo zien. Men ziet meer beren dan kansen op de weg. Op de HBO-kennisbank kun je trouwens zoeken door een zoekterm in te tikken, eventueel gecombineerd met de Booleaanse operatoren als AND, OR en NOT. Op het resultaat kun je filters toepassen als hogeschool, auteur, soort object, trefwoorden, jaar en taal. Een RSS-feed op interessante onderwerpen behoort tot de mogelijkheden. Op de HBO-kennisbank is een verwijzing naar repositories als Narcis - voor wetenschappelijk onderwijs - en LOREnet - voor het delen van leermiddelen - opgenomen. Een andere repository is lectoren over praktijkgericht onderzoek. Een overzichtje van repositories vind je hier

zondag 10 januari 2010

scheur uw stad!

Van Sinterklaas kregen de collega's en ik een scheurkalender. Onderling werd er geruild en ik eindigde - heel gelukkig - met "Scheur uw stad!". De kalender geeft weetjes over Groningen, Groningers en Groningse gebouwen. Veel dingen weet ik misschien / hopelijk wel, maar het is leuk er nog een keer over te lezen. De onderwerpen geven me vast inspiratie voor dit blog. Onderwerpen die mij bijzonder aanspreken zijn: de stadsmarkeringen, gebouwen uitgelicht, straatnamen, opgeslokt, gesloopt, op volgorde (gebouwen in chronologische volgorde plaatsen), uitzicht en rondje stadsgrenzen.

Dit is de eerste blogpost van 2010. Ik heb gemerkt dat ik het afgelopen jaar meer ben gaan schrijven over mijn "interesses" en minder over mijn web 2.0 - ontdekkingstocht. Google blijf ik het komende jaar volgen, want zeker voor de bibliotheekwereld zijn de activiteiten van Google belangwekkend: "Wat zou Google doen?"