Op donderdag 11 juni zijn wij naar de IP Lezing geweest. De lezing was in het Amsterdam Hilton. De organisatie vindt dat onze beroepsgroep er toe doet en dat een goede locatie daarom passend is. Het juninummer van de Informatie Professional besteedt er veel aandacht aan en in het komende nummer volgt het verslag van de bijeenkomst. Wij beperken ons daarom tot de meest opvallende zaken.
Het onderwerp van de bijeenkomst is integriteit 2.0 oftewel de integriteit van het internet. Hoe betrouwbaar is de informatie die wij daar vinden en welke bronnen kunnen we nog vertrouwen? Natuurlijk komt ook de rol van de informatieprofessional en de bibliotheek ter sprake.
Er waren vier sprekers, waarvan één pas op het laatste moment bekend was. De organisatie had namelijk Google Nederland uitgenodigd, maar om onduidelijke redenen heeft Google Nederland de uitnodiging niet aangenomen.
De eerste spreker was Henk Blanken, adjunct-hoofdredacteur van het Dagblad van het Noorden. Hij signaleert een generatiekloof tussen de mensen die wel of niet tot de Google-generatie behoren. Volgens hem zit de Google-generatie niet te wachten op informatieprofessionals, men denkt ze niet nodig te hebben. Men weet dat de informatie op internet niet altijd betrouwbaar is, maar verwacht dit op te lossen door een veelheid aan bronnen te gebruiken en af te wachten of er een reactie komt waaruit blijkt dat men het niet bij het juiste eind heeft. First publish, check later. Hoe ziet hij de toekomst van het vak? Je moet je ontwikkelen tot een superprofessional. Als professional moet je onderzoek doen naar aanleiding van “oud nieuws” en de actualiteit aan de sociale media overlaten. Sociale media zijn online media – zie afbeelding hieronder - waar informatie gehaald, gebracht en gedeeld kan worden
De tweede spreker was Lee Shaker, senior research specialist aan de Princeton University. Hij sprak o.a. over het vertrouwen dat men nog heeft in de informatiebronnen. Alleen het vertrouwen in wetenschappelijke informatie is in de loop der jaren in stand gebleven. Alle andere informatiebronnen als overheid, pers worden gewantrouwd. Hoe blijf of word jij als informatieprofessional of als bibliotheek betrouwbaar? Door zichtbaar, vindbaar en authentiek te zijn. Verstop je niet achter een avatar of nepnaam, durf voor je mening uit te komen, laat zien welke kwaliteiten je bezit en ontwikkel je tot een zichtbare autoriteit.
De derde spreker was Jeroen van de Wiel. Eigenaar van Jeroen.com, een bedrijf dat zich bezig houdt met internetstrategieën. Hij was uitgenodigd als Google-watcher en zoekmachine-expert. Wereldwijd gebruikt 66% van de internetgebruikers Google voor hun zoekacties. In Nederland is dat zelfs 95%! Wil je zelf zoekresultaten met elkaar vergelijken? Kijk dan eens op http://blindsearch.fejus.com/. Je vult een zoekterm in en krijgt drie resultaten. Vervolgens geef je aan welke van de drie jij het best vindt en dan blijkt of je gekozen hebt voor Google, Yahoo of Bing.
De vierde spreker was Lee Bryant, adviseur van o.a. de BBC en de National Health Service over sociale media en ook over sociale netwerken. Voor een sociaal netwerk maak je een profiel aan en vervolgens kun je met anderen gaan communiceren. Op de IP Lezing vertelde Lee Bryant over sociale media en netwerken als informatiefilters. Er bestaat geen informatieovervloed als je maar filters gebruikt. Twitter, RSS en blogs horen volgens hem tot de basics om relevante informatie te filteren, maar ook als radars voor het signaleren van nieuwe ontwikkelingen.
De lezingen hebben ons gespreksstof en stof tot nadenken gegeven. Het waren inspirerende lezingen van mensen die er toe doen. Wat hebben we geleerd over de integriteit van web 2.0? Privacy bestaat niet op het internet. Daar moet iedereen zich goed van bewust zijn. De gebruikers van internet beseffen dat de informatie niet betrouwbaar is. Toch tilt men daar niet zwaar aan, want door het gebruik van sociale netwerken als filters komt het vaak goed. Wil je als informatieprofessional een toekomst hebben, moet je ook op het internet betrouwbaar, zichtbaar, vindbaar, authentiek zijn om door te groeien tot een autoriteit op het gebied van informatie zoeken en vinden.
Meer informatie over de lezing van
- Henk Blanken op http://www.henkblanken.nl/?p=839
- Lee Shaker en Jeroen van de Wiel op usb-stick (verkrijgbaar bij Liesbeth of Letty)
- Lee Bryant op http://www.slideshare.net/leebryant/social-networks-as-information-filters
Geen opmerkingen:
Een reactie posten