zondag 28 juni 2009
Jane Austen
"Beelden aan Zee"
Via Twitlogo heb ik een nieuwe afbeelding van de naam van de blog gemaakt. Een paar dagen geleden had ik al de tekstvakken vergroot. Nu kan ik voor een groter formaat kiezen bij het embedden. Facebook heeft sinds een paar weken de mogelijkheid om je eigen username of eigenlijk URL te kiezen voor je profiel. Nu ben ik letty.hartman in plaats van een nummer en als ik dan geen nummer meer ben, kan ik toch een barcode van mezelf laten maken? Eerst even omrekenen hoeveel feet ik ben en dan kan ik een barcode laten maken.
zomers concert
Het begin
en de rest
zaterdag 27 juni 2009
op Roakeldais
Op Roakeldais is een internationaal folkloristisch dansfestival dat elk jaar in Warffum wordt gehouden. De naam van het festival - dat sinds 1966 bestaat - betekent in het Gronings "op goed geluk". Het is waarschijnlijk afgeleid van het Latijnse miraculum dei of wonder Gods. In de laatste week van juni treden folkloristische dansgroepen uit de hele wereld op. De buitenlandse gasten worden in de omgeving ondergebracht in gastgezinnen.
"Jong in Groningen"
vrijdag 26 juni 2009
klootschieten
donderdag 25 juni 2009
housewarming
dinsdag 23 juni 2009
a room with a view
dese bekommerlijke tijden
zondag 21 juni 2009
stadsmarkeringen
de Dedemsvaart, 200 jaar oud
De familie van mijn grootvader komt voor een groot deel uit Nieuwleusen. Daarom heb ik gebruik gemaakt van de mogelijkheid om via Google Books een boek te embedden. Via een nieuwe zoekmachine - DuckDuckGo - heb ik op Nieuwleusen gezocht en ik vind het resultaat niet verkeerd. Je kunt kiezen tussen normal, info, shopping sites zoeken en ook nog via de verschillende sociale media.
Alternatieven voor de genealogische site Genlias vind je hier. Leuke historische informatie met veel kaarten van bijv. het kadaster biedt de site WatWasWaar. Ik volg hen nu op Twitter.
Sinds kort staat de administratie van de 30e en 40e penningen uit de periode 1679-1797 online op Drenlias. Tot nu toe heeft mij dat niet veel gebracht. Misschien iets voor IJle?
Afbeelding
groen voor Iran
de nederbetuwe
vrijdag 19 juni 2009
de quiltclub
de bibliotheek wordt toch 2.0
De openbare bibliotheek krijgt een nieuw logo en biedt eindelijk zelf een widget aan om op je blog of iGoogle te plaatsen. Eigenlijk had ik de widget in de zijbalk moeten plaatsen, maar ik wil de demo van de activiteitenagenda daar niet permanent opnemen.
dinsdag 16 juni 2009
de foto
De poster
maandag 15 juni 2009
de boekenkast van ....... Letty Hartman (Nieuwsbrief HanzeMediatheek)
Mijn boekenkast blijkt een allegaartje te zijn van onderwerpen waar ik in geïnteresseerd ben of was. Slechts een tipje van de sluier heb ik opgelicht. Hierbij geef ik het stokje door aan ons wichie uit Bierum met een tuin zo groot dat er meerdere fijne plekken zijn om te gaan zitten lezen. Of beperkt een grote tuin de mogelijkheden om je met een boekje in een hoekje terug te trekken? Ik ben benieuwd naar de boekenkast van Fien.
IP Lezing 2009: Integrity 2.0 (Nieuwsbrief HanzeMediatheek)
Op donderdag 11 juni zijn wij naar de IP Lezing geweest. De lezing was in het Amsterdam Hilton. De organisatie vindt dat onze beroepsgroep er toe doet en dat een goede locatie daarom passend is. Het juninummer van de Informatie Professional besteedt er veel aandacht aan en in het komende nummer volgt het verslag van de bijeenkomst. Wij beperken ons daarom tot de meest opvallende zaken.
Het onderwerp van de bijeenkomst is integriteit 2.0 oftewel de integriteit van het internet. Hoe betrouwbaar is de informatie die wij daar vinden en welke bronnen kunnen we nog vertrouwen? Natuurlijk komt ook de rol van de informatieprofessional en de bibliotheek ter sprake.
Er waren vier sprekers, waarvan één pas op het laatste moment bekend was. De organisatie had namelijk Google Nederland uitgenodigd, maar om onduidelijke redenen heeft Google Nederland de uitnodiging niet aangenomen.
De eerste spreker was Henk Blanken, adjunct-hoofdredacteur van het Dagblad van het Noorden. Hij signaleert een generatiekloof tussen de mensen die wel of niet tot de Google-generatie behoren. Volgens hem zit de Google-generatie niet te wachten op informatieprofessionals, men denkt ze niet nodig te hebben. Men weet dat de informatie op internet niet altijd betrouwbaar is, maar verwacht dit op te lossen door een veelheid aan bronnen te gebruiken en af te wachten of er een reactie komt waaruit blijkt dat men het niet bij het juiste eind heeft. First publish, check later. Hoe ziet hij de toekomst van het vak? Je moet je ontwikkelen tot een superprofessional. Als professional moet je onderzoek doen naar aanleiding van “oud nieuws” en de actualiteit aan de sociale media overlaten. Sociale media zijn online media – zie afbeelding hieronder - waar informatie gehaald, gebracht en gedeeld kan worden
De tweede spreker was Lee Shaker, senior research specialist aan de Princeton University. Hij sprak o.a. over het vertrouwen dat men nog heeft in de informatiebronnen. Alleen het vertrouwen in wetenschappelijke informatie is in de loop der jaren in stand gebleven. Alle andere informatiebronnen als overheid, pers worden gewantrouwd. Hoe blijf of word jij als informatieprofessional of als bibliotheek betrouwbaar? Door zichtbaar, vindbaar en authentiek te zijn. Verstop je niet achter een avatar of nepnaam, durf voor je mening uit te komen, laat zien welke kwaliteiten je bezit en ontwikkel je tot een zichtbare autoriteit.
De derde spreker was Jeroen van de Wiel. Eigenaar van Jeroen.com, een bedrijf dat zich bezig houdt met internetstrategieën. Hij was uitgenodigd als Google-watcher en zoekmachine-expert. Wereldwijd gebruikt 66% van de internetgebruikers Google voor hun zoekacties. In Nederland is dat zelfs 95%! Wil je zelf zoekresultaten met elkaar vergelijken? Kijk dan eens op http://blindsearch.fejus.com/. Je vult een zoekterm in en krijgt drie resultaten. Vervolgens geef je aan welke van de drie jij het best vindt en dan blijkt of je gekozen hebt voor Google, Yahoo of Bing.
De vierde spreker was Lee Bryant, adviseur van o.a. de BBC en de National Health Service over sociale media en ook over sociale netwerken. Voor een sociaal netwerk maak je een profiel aan en vervolgens kun je met anderen gaan communiceren. Op de IP Lezing vertelde Lee Bryant over sociale media en netwerken als informatiefilters. Er bestaat geen informatieovervloed als je maar filters gebruikt. Twitter, RSS en blogs horen volgens hem tot de basics om relevante informatie te filteren, maar ook als radars voor het signaleren van nieuwe ontwikkelingen.
De lezingen hebben ons gespreksstof en stof tot nadenken gegeven. Het waren inspirerende lezingen van mensen die er toe doen. Wat hebben we geleerd over de integriteit van web 2.0? Privacy bestaat niet op het internet. Daar moet iedereen zich goed van bewust zijn. De gebruikers van internet beseffen dat de informatie niet betrouwbaar is. Toch tilt men daar niet zwaar aan, want door het gebruik van sociale netwerken als filters komt het vaak goed. Wil je als informatieprofessional een toekomst hebben, moet je ook op het internet betrouwbaar, zichtbaar, vindbaar, authentiek zijn om door te groeien tot een autoriteit op het gebied van informatie zoeken en vinden.
Meer informatie over de lezing van
- Henk Blanken op http://www.henkblanken.nl/?p=839
- Lee Shaker en Jeroen van de Wiel op usb-stick (verkrijgbaar bij Liesbeth of Letty)
- Lee Bryant op http://www.slideshare.net/leebryant/social-networks-as-information-filters
zaterdag 13 juni 2009
toch te weinig tijd.....
Social Networks as Information Filters
De presentatie van de vierde spreker op de IP Lezing 2009
blind search
Beeld
zondag 7 juni 2009
vrienden op Hyves, Facebook, Twitter?
Deze vraag kan ik oprecht ontkennen. Ik vind Hyves leuk, maar alleen als ik geregeld contact heb. Geregeld contact heb ik alleen met de mensen met wie ik ook in RL geregeld contact heb. Het zijn daardoor elkaar versterkende contacten geworden. Vandaag heb ik de eerste stap gezet op het pad van het ontvrienden...
MySkin
Op Facebook doe ik niets. Ik ben uitgenodigd en heb de uitnodiging geaccepteerd, maar degene die mij heeft uitgenodigd doet zelf niets met Facebook. Twitter is een verhaal apart. Op Twitter ben ik geregeld mensen aan het blocken en unfollowen. Twitter vind ik aan de ene kant heel leuk en aan de andere kant overdonderend, maar dan niet in positieve zin. Ik word of werd gevolgd door iemand uit de bibliotheekwereld. Leuk, dus ik ben haar ook gaan volgen. Het resultaat was dat er vele tientallen tweets per dag binnenkwamen en dat vind ik dus niet leuk. Eigenlijk denk ik dat ik ook voor Twitter niet echt de juiste persoon ben. Toch blijf ik twitteren, want aan de mensen - die ik nu volg - beleef ik veel plezier. Er zijn verschillende lijsten van biblio-twitteraars, nl. de NL biblioblogs en de bibliotheek.twittergids . Meer NL Biblioblogosphere vind je hier
zaterdag 6 juni 2009
Groningen plat? Ik dacht het niet!
Afbeelding
euromunten
Afbeelding