Mijn wereld staat een beetje op zijn doʞ . Na meer dan 30 jaar heb ik deels ontslag genomen bij een openbare bibliotheek in Friesland en treed ik in dienst bij een mediatheek van een hogeschool in Groningen. Natuurlijk maakt het een beetje weemoedig - de goede oude tijd enz. - maar ook blij met name vanwege de uitdaging en eveneens het werken in mijn eigen stad. Bij de d'olle Grieze steken ze de vlag uit, natuurlijk niet voor mij, maar toch ......
Gisteravond naar een geweldige avond over de Groninger en Friese canons geweest. Eerst werd verteld over de totstandkoming van de Friese door Goffe Jensma. Daar is bewust gekozen voor eenzelfde opzet als bij de Nederlandse canon. Sommige Friese onderwerpen kunnen daardoor als vervanging of aanvulling dienen. Natuurlijk zijn er ook specifieke Friese onderwerpen. Albert Buursma vertelde over de Groninger canon. Natuurlijk ook geschreven voor het onderwijs om voorbeelden uit de directe omgeving te kunnen gebruiken, maar duidelijk anders van opzet dan de Nederlandse.
Na de pauze vergeleek Joop Koopmans de Nederlandse en de beide provinciale canons met elkaar onder het mom van een appel en twee peren. Opvallend was dat de beide provinciale canons de nadruk legden op de oudere geschiedenis. In die periode waren er waarschijnlijk grotere verschillen tussen het noorden en het westen. Hoogtepunt van de avond was de lezing van Rimmer Mulder. Na bestudering van beide canons was hij tot de conclusie gekomen dat hij was uitgenodigd als loser. Immers Friesland is in de loop der eeuwen steeds kleiner geworden, terwijl Groningen zich profileert als "het Noorden". Als laatste sprak Harry Perton. Hij kwam tot de conclusie dat er meer overeenkomsten dan verschillen zijn. Het grote verschil is de taal. Hij pleitte voor een samengaan van de drie noordelijke provincies met als bestuurscentrum Een. Zie ook zijn blog.
Vaak wordt aangehaald dat de stad Groningen een Drents dorp is, gisteren werd Groningen een Friese stad. Volgens Jensma wonen er voldoende Friezen in Groningen om dit waar te kunnen maken.
woensdag 11 februari 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten