zaterdag 28 februari 2009
doodles van ...
Via Blogger heb ik maanden geleden een gadget voor volgers toegevoegd aan mijn blog. Later kwam ik Google Friend Connect tegen en heb ik die ook toegevoegd. Hilly stond bij beide. Ik had al gelezen dat Google bezig is de volgers en de vrienden samen te voegen. Eerst verdween de foto van Hilly bij de volgers en nu is de opmaak ook veranderd. Het enige verschil tussen beide gadgets is de taal. De volgers zijn in het Nederlands en de Friends in het Engels. Google heeft sinds 1999 vele Doodles gebruikt. Een overzicht op onderwerp vind je hier.
middeleeuwse boeken
Van 16 mei tot 24 augustus biedt het Catharijneconvent in Utrecht met een tentoonstelling van ruim 100 handschriften een overzicht van de middeleeuwse Utrechtse boekproductie (afb. rechts) uit voornamelijk de veertiende en vijftiende eeuw. Utrecht was als bisschopszetel een belangrijke stad. De tentoonstelling bestaat uit een keuze uit de eigen collectie, de collectie kloosterboeken van de UB Utrecht en bruiklenen uit binnen- en buitenland. Zichtbaar zijn de problemen ontstaan door waterschade en schimmel, inktvraat, muizen en mensen, die miniaturen uitsneden voor de losse verkoop. In Nederland bezit de Koninklijke Bibliotheek en het museum Meermanno (afb. links) een schitterende collectie. Afgelopen week zag ik dat The Morgan Library & Museum (afb. rechts) haar collectie prachtig toont op het web. De catalogus van een virtuele bibliotheek met middeleeuwse handschriften en een overzicht van websites over middeleeuwse handschriften vind je hier en hier.
vrijdag 27 februari 2009
Noord Nederlands Orkest
Vrijdagavond naar een concert van het NNO. Je raadt het wel. Ik ben vriend van het NNO. Het wordt weer genieten, want op het programma staat:
Janáček Ukvalské pisnĕ (Hukvaldy liederen)
Janáček Výlet pana Brouĉka do mĕsice (Ned. première)
Janáček Glagolitsche Mis
Dirigent Susanna Mälkki
Koordirigent Petr Fiala
Sopraan Lada Biriucov
Mezzosopraan Jana Wallingerová
Tenor Michal Lehotský
Bas Martin Gurbal'
Orgel Geert Bierling
Koor Czech Philharmonic Choir Brno
Janáček Ukvalské pisnĕ (Hukvaldy liederen)
Janáček Výlet pana Brouĉka do mĕsice (Ned. première)
Janáček Glagolitsche Mis
Dirigent Susanna Mälkki
Koordirigent Petr Fiala
Sopraan Lada Biriucov
Mezzosopraan Jana Wallingerová
Tenor Michal Lehotský
Bas Martin Gurbal'
Orgel Geert Bierling
Koor Czech Philharmonic Choir Brno
donderdag 26 februari 2009
tuindorp
Donderdagavond ga ik naar een lezing door Tjalling Visser over tuindorpen. In het begin van de vorige eeuw werden tuindorpen ontworpen als een reactie op het ongezonde wonen in de steden: dicht op elkaar, zonder voorzieningen en in slecht gebouwde huizen. Er kwam betere huisvesting voor de werkende klasse op grond van de Woningwet uit 1902. Een aantal tuindorpen zijn inmiddels aangewezen als beschermd dorps- of stadsgezicht. In hun oorspronkelijke opzet tonen ze duidelijke overeenkomsten, maar in de architectonische vormgeving zijn er interessante verschillen. In Haren is voor het spoorwegpersoneel een tuindorp ontworpen door Philippus Jacob Hamers (1882-1966), een leerling van K.P.C. de Bazel, met drie typen woningen: woningen voor het hoger personeel, woningen voor het lager personeel en een aantal middenstandswoningen met winkel. Bovendien kwam er een openbare lagere school, die mijn jongste broer en ik bezocht hebben. De groenvoorziening werd verzorgd door J. Vroom uit Glimmen. De Tuindorpweg vormt de entree tot de wijk. Oh ja, het boek staat op mijn "nog aan te schaffen"boekenlijst.
woensdag 25 februari 2009
armenzorg
Vanavond naar een lezing in de Groninger Archieven. De waarheid gebiedt me te zeggen dat ik de lezing van vanavond al eerder heb gehoord. Het onderwerp is "Armenzorg in de stad Groningen in de 17e en 18e eeuw" door historicus Albert Buursma. Hij vult een hedendaags vragenformulier van het UWV WERKbedrijf in met de gegevens van 18de-eeuwse bedeelden en dat geeft verrassende inzichten in de verschillen en overeenkomsten tussen de sociale zorg in verleden en heden. Het is de eerste lezing in een serie over het thema "Drie eeuwen werk en inkomen". Het lijkt me leuk de lezing nogmaals te horen. Een mens onthoudt niet alles. Op de aquarel van J. Ensing uit 1837 zie je het "boter- en broodhuisje" naast de Martinikerk waar de bedeelden van de diaconie hun ondersteuning kregen.
dinsdag 24 februari 2009
Goudriaan
Het gebouw aan de overkant is genomineerd voor de prijs "BNA Gebouw van het Jaar". Het is een initiatief van de Bond van Nederlandse Architecten met als doel de culturele en maatschappelijke positie van architect en architectuur te versterken. De inzendingen bieden een overzicht van de nieuwste architectuur in Nederland. Alle projecten die voor de editie van 2009 zijn ingezonden zijn online te bekijken. Met behulp van de zoekfunctie is te zoeken op onder meer gebouwtype, architect en regio.
keramisto 2009
Tot mijn grote verbazing en vreugde zag ik dat Keramisto 2009 al online is. Een paar jaar geleden moest ik tig keer kijken tot eindelijk - een paar weken van tevoren - de website vernieuwd werd. Nu Oldenburg nog. Dat duurt vast nog een paar maanden......
zondag 22 februari 2009
Nederland-België
In België speelt de cursus 23 dingen ook. Het verschil dat me opvalt is het onderdeel SlideShare voor het delen van presentaties. Over SlideShare heb ik al eens een posting geschreven. Andere verschillen heb ik niet kunnen ontdekken, want nog niet alle dingen zijn gepubliceerd. Op Bibnet - de site van de Belgische Bibliotheken - kun je het volgen en vind je ook de achtergrond van de site: Bibnet is een projectorganisatie van de Vlaamse Overheid. Met Bibnet wil de Vlaamse Overheid er voor zorgen dat bibliotheken ook in een digitale omgeving een meerwaarde kunnen betekenen voor hun publiek. De Vlaamse Overheid neemt met dit initiatief rechtstreeks de verantwoordelijkheid op, voor de positionering van de Vlaamse openbare bibliotheken in de digitale wereld.
Update van 1 maart: mijn favoriet Twitter is ook een ding.
Update van 1 maart: mijn favoriet Twitter is ook een ding.
zaterdag 21 februari 2009
vrijwilliger gezocht!
Vrijwilliger(s) gezocht voor het uitproberen van TinyChat.com Je kunt online een chatroom beginnen zonder een account te nemen. Als je het prettig vindt, kun je gebruik maken van je account bij Twitter. Als je ervoor gekozen hebt je tweets openbaar te maken, lijkt het me niet aan te raden het account van Twitter te gebruiken voor TinyChat. Ik heb mezelf op de Twittermap geplaatst. Op de landkaart kun je zien in welke delen van Nederland veel Twitteraars wonen of zich in ieder geval aangemeld hebben. Wil je altijd op de hoogte blijven van je belangrijkste tweets? Dat kan via Twe2. Je krijgt je Direct Messages en Replies binnen via de SMS. Bij Tweetwasters kun je kijken hoeveel tijd je vertwittert. Volgens de site twitter ik te weinig, want ik krijg als commentaar "You do know there's a social networking revolution going on, don't you?". Stel dat ik wel verslaafd zou zijn aan een bepaalde website? Dan kan ik hulp zoeken bij KeepMeOut. Geef de URL op van de te vaak bezochte site en vul in hoe vaak je de website wel mag bezoeken.
na "23 dingen"
Langzamerhand halen de collega's de finish van de cursus "23 dingen". Afgelopen week vond in Gelderland een evaluatie van "23 dingen" door een groep cursisten plaats. Uit de evaluatie bleek dat men het moeilijk vindt de verschillende dingen toe te passen binnen het werk. Vandaag las ik daar een goed stuk over. Bibliotheek 2.0 is het doel en web 2.0 is een middel dat ingezet kan worden. Door de cursus "23 dingen" heb ik kennis opgedaan van web 2.0 en deze kennis poog ik met behulp van deze blog - deels - in stand te houden en zelfs uit te breiden. Is het zinvol een bijeenkomst te wijden aan Bibliotheek 2.0? Misschien worden web 2.0 en bibliotheek 2.0 dan toch concreter dan alleen een "state of mind".
hyver
Afgelopen week heb ik me aangemeld bij Hyves. Ga ik het leuk vinden? Door de berichten in de media over ontvrienden neem ik me voor vanaf het begin niet te streven naar zo veel mogelijk "vrienden". Ik zie wel wie op mijn pad komen. De eerste berichten zijn binnen. Leuk. Bij Twitter heb ik o.a. Willem Alexander verwijderd. Zijn tweets zijn nu berichten van de RVD en voor mij niet interessant. Maxime Verhagen blijf ik met plezier volgen. Mijn voorkeur gaat uit naar communiceren met mensen die ik ken. Ook heb ik me aangemeld bij Dizzie, maar ik betwijfel of ik daar veel mee ga doen. Het kost me waarschijnlijk te veel tijd. Deze week heb ik niet kunnen werken aan mijn websites over de voorouders en daar ligt wel mijn prioriteit.
vrijdag 20 februari 2009
ik verheug mij
Op Hemelvaartsdag ga ik geregeld naar de Keramiekmarkt in Dwingeloo. De lijst van deelnemers van 2009 is online.
woensdag 18 februari 2009
Maerlants Rijmbijbel
In het Haagse museum Meermanno viel tot en met 11 januari een middeleeuws boek "Maerlants Rijmbijbel" te bewonderen. Het bij de tentoonstelling behorende boek is uitverkocht. Daarom besloot het museum een digitale versie beschikbaar te stellen. Het pdf-bestand is hier gratis te downloaden. Als dat geen fantastische service is.
dinsdag 17 februari 2009
twitter met video's
Twitter is duidelijk niet alleen bij mij populair. De boodschapjes van maximaal 140 tekens spreken me aan. Leuk is het plaatsen van een foto of video bij je bericht. Eerder schreef ik al over TwitPic als mogelijkheid om foto's te plaatsen op Twitter. MobyPicture biedt deze service ook aan. Je kunt foto's vanaf je mobiele telefoon opsturen. Twiddeo kun je gebruiken voor Twitter updates met video. Ook kun je twitteren met 15seconds video's op Viddler. Vind je 15 seconden teveel? Dan kies je toch voor 12seconds. Kijk hier als je nieuwsgierig bent naar de Top Twitter Friends. Of het delen van links op Tweetalink zinvol is, weet ik nog niet.
zondag 15 februari 2009
orgelconcert Muntendam
Gisteravond naar een prachtig orgelconcert geweest met een geweldig stuk van mijn favoriet Buxtehude. Helaas was het beeld "De landarbeider" van Judith Braun tegenover de kerk beschadigd. Waarom? Vanmiddag naar een orgelconcert in Muntendam. Als ik naar Muntendam ga, is het meestal naar de galerie van Loes Koster. Nu kan ik het combineren met een bezoekje aan een orgelconcert. Ik zocht op het web naar gegevens over Muntendam en vond een verklaring voor mijn Duitse voorouders uit o.a. Meeden. De hoofdweg van Groningen naar Westfalen liep via Zuidbroek en Muntendam naar Meeden. Leuk om te weten.
zaterdag 14 februari 2009
kermis
Sorry, ik kan het natuurlijk weer niet laten een kermis van mijn blog te maken. Ik kwam een website tegen met o.a. klokken voor blogs. Ik heb gekozen voor een Paasklok, dan kan ik een poosje vooruit en ik hou natuurlijk veel van middeleeuwse kunst ;-)
orgelconcert Noordbroek
Vanavond in Noordbroek naar een concert van organist Peter Westerbrink met “Wie schön leuchtet der Morgenstern”
Johann Gottfried Walther 1684-1748)
Toccata con Fuga in C
Anoniem (17de eeuw)
Wie schön leuchtet der Morgenstern
Johann Gottfried Walther
Concerto del Sigr Blamr
Georg Dietrich Leyding (1664-1710)
Wie schön leuchtet der Morgenstern
Johann Gottfried Walther
Concerto per la Chiesa
composto dal sign. Telemann et adattato al’Organo
Dieterich Buxtehude (1637-1707)
Wie schön leuchtet der Morgenstern
Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Wie schön leuchtet der Morgenstern BWV 739
Georg Böhm (1661-1733)
Praeludium in g
Johann Gottfried Walther 1684-1748)
Toccata con Fuga in C
Anoniem (17de eeuw)
Wie schön leuchtet der Morgenstern
Johann Gottfried Walther
Concerto del Sigr Blamr
Georg Dietrich Leyding (1664-1710)
Wie schön leuchtet der Morgenstern
Johann Gottfried Walther
Concerto per la Chiesa
composto dal sign. Telemann et adattato al’Organo
Dieterich Buxtehude (1637-1707)
Wie schön leuchtet der Morgenstern
Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Wie schön leuchtet der Morgenstern BWV 739
Georg Böhm (1661-1733)
Praeludium in g
digitale bibliotheekdiensten
Vanmorgen las ik een posting van "Janmetdekorteachternaam". Hij doet verslag van een evaluatie van de digitale bibliotheekdiensten. Geen hoopgevend beeld en - hoe graag ik het ook zou willen bestrijden - ik moet hem gelijk geven. Gisteren had ik inderdaad geen vraag bij Aladin om te beantwoorden. Ik ken weinig bibliotheken met de G!ds. De toekomst van de Schoolbieb - en blijkbaar ook Davindi - is onzeker. De Aquabrowser moet verder ontwikkeld worden om veel informatiever te worden. Ik voeg zelf nog toe de saaiheid - sorry - van de vernieuwde website van de bibliotheek.nl. Gelukkig zijn de Boek en Jeugd-gidsen nu online, maar helaas zonder widget. Toch wil ik niet pessimistisch zijn en vestig ik voor een deel mijn hoop op minister Plasterk.
afbeelding
afbeelding
donderdag 12 februari 2009
TwitterGram
Bij mijn iGoogle ben ik overgestapt van punt nl naar dot com. De laatste ondersteunt de nieuwe gadgets beter of in ieder geval veel eerder. Verder verandert er niets, de taal blijft Nederlands.
Bij TwitterGram heb ik een account aangemaakt. Als ik een foto upload naar Flickr en de tag "Twitter" geef, wordt deze foto automatisch naar mijn Twitter verstuurd. Volgens de website wordt iedere tien minuten de Flickr feed gecontroleerd en de laatste foto van het afgelopen uur opgestuurd. Dit weekend maar eens uitproberen.
Bij TwitterGram heb ik een account aangemaakt. Als ik een foto upload naar Flickr en de tag "Twitter" geef, wordt deze foto automatisch naar mijn Twitter verstuurd. Volgens de website wordt iedere tien minuten de Flickr feed gecontroleerd en de laatste foto van het afgelopen uur opgestuurd. Dit weekend maar eens uitproberen.
TwitPic
De kroonprins is na zijn bezoek aan Antartica blijkbaar gestopt met bloggen. Via Twitter komen onder zijn naam nu berichten van de RVD binnen over onderscheidingen. Niet leuk! Maxime Verhagen blijft hartstikke leuk om te volgen. Hij maakt gebruik van TwitPic om de berichten tijdens zijn reis te illustreren.
MaximeVerhagen: Onderweg mooi uitzicht op de toppen van de Kaukasus in de richting van Zuid-Ossetië http://twitpic.com/1g1dq ongeveer 18 uur ago
De foto komt van TwitPic
MaximeVerhagen: Onderweg mooi uitzicht op de toppen van de Kaukasus in de richting van Zuid-Ossetië http://twitpic.com/1g1dq ongeveer 18 uur ago
De foto komt van TwitPic
woensdag 11 februari 2009
op zijn doʞ
Mijn wereld staat een beetje op zijn doʞ . Na meer dan 30 jaar heb ik deels ontslag genomen bij een openbare bibliotheek in Friesland en treed ik in dienst bij een mediatheek van een hogeschool in Groningen. Natuurlijk maakt het een beetje weemoedig - de goede oude tijd enz. - maar ook blij met name vanwege de uitdaging en eveneens het werken in mijn eigen stad. Bij de d'olle Grieze steken ze de vlag uit, natuurlijk niet voor mij, maar toch ......
Gisteravond naar een geweldige avond over de Groninger en Friese canons geweest. Eerst werd verteld over de totstandkoming van de Friese door Goffe Jensma. Daar is bewust gekozen voor eenzelfde opzet als bij de Nederlandse canon. Sommige Friese onderwerpen kunnen daardoor als vervanging of aanvulling dienen. Natuurlijk zijn er ook specifieke Friese onderwerpen. Albert Buursma vertelde over de Groninger canon. Natuurlijk ook geschreven voor het onderwijs om voorbeelden uit de directe omgeving te kunnen gebruiken, maar duidelijk anders van opzet dan de Nederlandse.
Na de pauze vergeleek Joop Koopmans de Nederlandse en de beide provinciale canons met elkaar onder het mom van een appel en twee peren. Opvallend was dat de beide provinciale canons de nadruk legden op de oudere geschiedenis. In die periode waren er waarschijnlijk grotere verschillen tussen het noorden en het westen. Hoogtepunt van de avond was de lezing van Rimmer Mulder. Na bestudering van beide canons was hij tot de conclusie gekomen dat hij was uitgenodigd als loser. Immers Friesland is in de loop der eeuwen steeds kleiner geworden, terwijl Groningen zich profileert als "het Noorden". Als laatste sprak Harry Perton. Hij kwam tot de conclusie dat er meer overeenkomsten dan verschillen zijn. Het grote verschil is de taal. Hij pleitte voor een samengaan van de drie noordelijke provincies met als bestuurscentrum Een. Zie ook zijn blog.
Vaak wordt aangehaald dat de stad Groningen een Drents dorp is, gisteren werd Groningen een Friese stad. Volgens Jensma wonen er voldoende Friezen in Groningen om dit waar te kunnen maken.
Gisteravond naar een geweldige avond over de Groninger en Friese canons geweest. Eerst werd verteld over de totstandkoming van de Friese door Goffe Jensma. Daar is bewust gekozen voor eenzelfde opzet als bij de Nederlandse canon. Sommige Friese onderwerpen kunnen daardoor als vervanging of aanvulling dienen. Natuurlijk zijn er ook specifieke Friese onderwerpen. Albert Buursma vertelde over de Groninger canon. Natuurlijk ook geschreven voor het onderwijs om voorbeelden uit de directe omgeving te kunnen gebruiken, maar duidelijk anders van opzet dan de Nederlandse.
Na de pauze vergeleek Joop Koopmans de Nederlandse en de beide provinciale canons met elkaar onder het mom van een appel en twee peren. Opvallend was dat de beide provinciale canons de nadruk legden op de oudere geschiedenis. In die periode waren er waarschijnlijk grotere verschillen tussen het noorden en het westen. Hoogtepunt van de avond was de lezing van Rimmer Mulder. Na bestudering van beide canons was hij tot de conclusie gekomen dat hij was uitgenodigd als loser. Immers Friesland is in de loop der eeuwen steeds kleiner geworden, terwijl Groningen zich profileert als "het Noorden". Als laatste sprak Harry Perton. Hij kwam tot de conclusie dat er meer overeenkomsten dan verschillen zijn. Het grote verschil is de taal. Hij pleitte voor een samengaan van de drie noordelijke provincies met als bestuurscentrum Een. Zie ook zijn blog.
Vaak wordt aangehaald dat de stad Groningen een Drents dorp is, gisteren werd Groningen een Friese stad. Volgens Jensma wonen er voldoende Friezen in Groningen om dit waar te kunnen maken.
dinsdag 10 februari 2009
canons van Groningen en Friesland
Vanavond naar de Groninger Archieven voor een bijeenkomst over de Groninger en Friese canons. Na het verschijnen van de Canon van Nederland volgden er vele van steden, provincies en regio's. De canons zijn niet onomstreden. De selectie - van wat wel of niet opgenomen wordt - is moeilijk en altijd een punt van discussie. De canon biedt natuurlijk steun aan mensen die graag een verantwoord overzicht willen hebben. Een van de eerste provincies met een eigen canon was Groningen. Een paar maanden geleden verscheen de canon van Friesland. Vanavond wordt er gesproken over
- waarom een provinciale canon
- voor wie maak je een provinciale canon
- hoe maak je een keuze van onderwerpen
- welke beeld van de geschiedenis van de provincie wil men geven
- wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen de landelijke en provinciale canon.
Mij interesseert ook het beeld dat geschetst wordt van de relatie tussen Groningen en Friesland
- waarom een provinciale canon
- voor wie maak je een provinciale canon
- hoe maak je een keuze van onderwerpen
- welke beeld van de geschiedenis van de provincie wil men geven
- wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen de landelijke en provinciale canon.
Mij interesseert ook het beeld dat geschetst wordt van de relatie tussen Groningen en Friesland
Waterhouse
Al jaren ben ik lid van de VVGM - Vereniging van Vrienden van het Groninger Museum - en bezoek ik de lezingen die gegeven worden voor de vrienden. Vanavond gaat de lezing over John William Waterhouse. Tot 3 mei kun je een tentoonstelling van zijn schilderijen onder de titel "Betoverd door vrouwen" bezoeken in het Groninger Museum. Waterhouse wordt gerekend tot de Prerafaëlieten. Het Groninger Museum presenteert de grootste overzichtstentoonstelling van zijn werken tot nu toe. De tentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met de Royal Academy of Arts in Londen en het Montreal Museum of Fine Arts. Het is bovendien de eerste tentoonstelling, die de gehele carrière van Waterhouse zal onderzoeken en werken uit collecties van over de hele wereld samen zal brengen. De tentoonstelling toont een romantische fascinatie voor vrouwen. Een mooie beschrijving inclusief foto's en filmpjes vind je hier. O ja, op slechts een van de schilderijen staat geen vrouw afgebeeld. Welk schilderij? Bezoek de tentoonstelling. Het is een echte aanrader. Al ruim 50.000 mensen gingen je voor.
zondag 8 februari 2009
twitterfeed
's Morgens heb ik me aangemeld bij Twitterfeed. Twitterfeed verzendt met behulp van de RSS feed van je weblog en TinyURL een bericht naar je Twitter. Officieel verstuurt Twitterfeed ieder uur een update, maar het duurde tot de namiddag voor mijn eerste bericht werd geplaatst. Waren er problemen? Onze kroonprins gebruikt ook Twitterfeed en zijn berichten zagen er vandaag niet jofel uit. Vanavond nogmaals getest en toen ging het goed.
puutje
Jacques Wallage neemt op 1 juli 2009 afscheid als burgemeester van de stad. De gemeenteraad van Groningen is op zoek naar een opvolger. De eerste stap van de benoemingsprocedure is het opstellen van een profielschets. Daarin komt te staan wat voor burgemeester er gezocht wordt. De gemeenteraad hoort graag advies van de burgers. Je kunt een enquête invullen en suggesties doen. Op de website kun je ook de taken van de burgemeester lezen. Mij is bijgebleven dat - toen Wallage kwam - iemand verheugd reageerde omdat Wallage tenminste wist wat een puutje is. Naast goede relaties in Den Haag is misschien wel het belangrijkte kennis van je werkgebied hebben en daar hoort het puutje natuurlijk gewoon bij.
verander long in tiny
Froukje is een collega van mij en ze ontwerpt een servies onder haar eigen naam. Ik ga twee senseokopjes bij haar bestellen. Bovendien ga ik het adres van haar website gebruiken om te verkleinen. Niet dat het zo'n lang adres is, maar ik ga het plaatsen op Twitter. Bij Twitter mag je hoogstens 120 tekens gebruiken, dus hoe kleiner hoe beter. Bij TinyURL kan ik het adres van Froukjes servies plaatsen en verkleinen. Ik ben benieuwd naar het resultaat. Evaluatie: het is gelukt en het scheelde vijf letters. Willem Alexander gebruikt Twitterfeed, dus dat ga ik ook uitproberen. Zucht - weer een account -zucht
zaterdag 7 februari 2009
spaarvarken
Op nrc.next een interessant artikel gelezen over pensioen. De laatste zinnen luiden meer pensioenzekerheid schuilt ook in een afbetaald eigen huis, een paar jaar langer doorwerken, sparen tegen maximale rente, of na je pensioen gaan ondernemen, iets verhuren, emigreren naar een voordelig land of verdienen aan een hobby. Wie fantasie heeft, heeft altijd toekomst.
Met het afbetalen van een eigen huis ben ik bezig. Een paar jaar langer doorwerken, bedoelt ze tot mijn 65e? Daar ben ik op voorbereid. Na mijn 65e? Dat wordt even slikken. Sparen doe ik ook. Maximale rente was dat niet bij de IJslandse banken? Over de laatste suggesties ga ik nadenken. Toch maar verhuizen naar Ostfriesland? De huizen zijn daar veel goedkoper.
Met het afbetalen van een eigen huis ben ik bezig. Een paar jaar langer doorwerken, bedoelt ze tot mijn 65e? Daar ben ik op voorbereid. Na mijn 65e? Dat wordt even slikken. Sparen doe ik ook. Maximale rente was dat niet bij de IJslandse banken? Over de laatste suggesties ga ik nadenken. Toch maar verhuizen naar Ostfriesland? De huizen zijn daar veel goedkoper.
't kon minder
Hi, lettyhartman (lettyhartman).
Willem Alexander (willemalex) is now following your updates on Twitter.
Check out Willem Alexander's profile here:
http://twitter.com/willemalex
Best, Twitter
Willem Alexander (willemalex) is now following your updates on Twitter.
Check out Willem Alexander's profile here:
http://twitter.com/willemalex
Best, Twitter
Hoe reageren andere twitteraars op het bericht dat ze gevolgd worden door Willem Alexander? Dat kun je bijvoorbeeld zien door naar Monitter te gaan. Daar kun je drie Tweet-onderwerpen intikken en ook een afstand aangeven. Ik heb gekozen voor Willem Alexander, Groningen en Poken binnen een afstand van 10 km vanaf Groningen en dit is het resultaat
woensdag 4 februari 2009
shall I compare thee to a summer's day?
Shall I compare thee to a summer's day?
Thou art more lovely and more temperate:
Rough winds do shake the darling buds of May,
And summer's lease hath all too short a date:
Sometime too hot the eye of heaven shines, 5
And often is his gold complexion dimm'd;
And every fair from fair sometime declines,
By chance or nature's changing course untrimm'd;
But thy eternal summer shall not fade
Nor lose possession of that fair thou owest; 10
Nor shall Death brag thou wander'st in his shade,
When in eternal lines to time thou growest:
So long as men can breathe or eyes can see,
So long lives this and this gives life to thee. 14
Sonnet gevonden op een site waar alle werken van Shakespeare op staan. Deze tip kwam binnen via Twitter van c4lpt.
Thou art more lovely and more temperate:
Rough winds do shake the darling buds of May,
And summer's lease hath all too short a date:
Sometime too hot the eye of heaven shines, 5
And often is his gold complexion dimm'd;
And every fair from fair sometime declines,
By chance or nature's changing course untrimm'd;
But thy eternal summer shall not fade
Nor lose possession of that fair thou owest; 10
Nor shall Death brag thou wander'st in his shade,
When in eternal lines to time thou growest:
So long as men can breathe or eyes can see,
So long lives this and this gives life to thee. 14
Sonnet gevonden op een site waar alle werken van Shakespeare op staan. Deze tip kwam binnen via Twitter van c4lpt.
Boek en Jeugd Gids online
De Boek en Jeugd Gids is nu online met boeken voor lezers van nul tot zestien jaar. Deze database is ook een onderdeel van Leesplein. Leesplein vind je o.a. op de vernieuwde website van de Openbare Bibliotheken in Nederland.
Google Latitude
Iets nieuws van "Big Brother is watching you": Google Latitude. Hiermee kun je je vrienden volgen op Google Maps, mits zij dat willen natuurlijk en beschikken over de geschikte laptops en mobieltjes. Latitude maakt gebruik van Wi-Fi en zendmasten om je te kunnen vinden en volgen. Ter info: ik ben thuis en ga eten. Even geen Latitude en geen Twitter ;-)
P.S. wat vind ik goed aan Google? De eenvoud en gebruikersvriendelijkheid van zijn zoekmachine en zijn andere sites. Eenvoud maakt sterk
P.S. wat vind ik goed aan Google? De eenvoud en gebruikersvriendelijkheid van zijn zoekmachine en zijn andere sites. Eenvoud maakt sterk
NOK
Min of meer heb ik de beslissing genomen dat ik mijn blog ga inzetten voor het up to date houden van mijn kennis van web 2.0. Toch kan ik het niet laten af en toe iets over mijn "passies" op te nemen. Deze keer over het NOK, dat van 27 februari tot en met 8 maart wordt gehouden in museum de Belvedere. Het werk van 40 kunstenaars uit Friesland en Groningen wordt getoond en is te koop. Belvedere kun je leuk combineren met een bezoek aan galerie Zofier. Daar wordt tot 1 maart een tentoonstelling gehouden onder de titel "De Friesche Elf Steden" met werk van Douwe Elias, Hendrik Elings, Reinder Homan, Martin de Jong, Gosse Koopmans, Reinder Ourensma, Jentsje Popma, Gerrit de Vries, Klaas Werumeus Buning, Hiske Wiersma en Gerrit Wijngaarden. Sinds een paar jaar bezit ik een schilderij dat je het best kunt omschrijven als een detail van dit grote werk. Omdat het schilderij nog niet af was, publiceerde Zofier mijn schilderij in hun folder....
P.S. zijn er liefhebbers om met mij naar het NOK te gaan?
Op mijn blog heb ik een widget geplaatst van PubMed. Ik werd via de blog van DigiCMB geattendeerd op het bestaan van de widget. DigiCMB of Guus van den Brekel heeft de widget gemaakt en beschikbaar gesteld voor sociale netwerken, weblogs enz. PubMed wordt veel gebruikt door de studenten van het Wbc.
dinsdag 3 februari 2009
100% web 1.0
Vandaag heb ik me aangemeld voor de nieuwsbrief van de - 100% web 1.0 - website Voelspriet van Henk van Ess. Hij doceert internet research en digitale journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam en de Erasmusuniversiteit. Henk van Ess traint ook informatieprofessionals en journalisten in het gebruik van internet. Via Twitter laat ik me door Jane Hart van het "Centre for Learning and Performance Technologies (C4LPT)" op de hoogte houden van web 2.0 tools. Jane Hart heeft een top 100 van interessante sites en veel daarvan kwam me door "23dingen" bekend voor. Via SocialWhois kan ik mensen opzoeken op Twitter, maar ik heb me niet aangemeld en dus geen profiel gemaakt. Dat aanmelden heb ik al een tijdje niet meer gedaan. Een beetje account-moe? Een interessante mogelijkheid voor bijscholing - gericht informatie opsporen en effectief rapporteren - vond ik bij GO opleidingen
Abonneren op:
Posts (Atom)