woensdag 10 september 2008
weblogs en RSS feeds, relevant voor de klant?
Nu ik de eerste stappen van mijn ontdekkingsreis door web 2.0 heb gezet, vraag ik me af hoe bibliotheken weblogs en RSS feeds inzetten ten behoeve van hun c.q. onze klanten. RSS feeds worden - voor zover ik het nu kan overzien - vooral gebruikt om klanten te attenderen op nieuws en aanwinstenlijsten. Dat valt te verwachten, want er verschijnen geregeld nieuwe aanwinstenlijsten en ook de actualiteiten zullen regelmatig aangepast moeten worden. Bij de aanwinstenlijsten kan de klant zelf bepalen van welke onderwerpen of genres men op de hoogte gehouden wil worden. In ieder geval één bibliotheek biedt die service ook aan voor de tijdschriften. Bij mijn speurtocht langs de weblogs valt me op dat veel blogs gebruikt worden voor het bereiken van collega's en weinig voor het bereiken van klanten. Op een website over journalistiek van de Hogeschool Utrecht vind ik twee links naar weblogs van collega's uit Wageningen en Middelburg. Dat zegt natuurlijk iets over de kwaliteit. Zelf kijk ik sinds een maand of drie geregeld op de weblog van een collega, die werkzaam is bij het UMCG. Hoe relevant is dit voor onze klanten? Als organisatie ben je relevant als je klanten begrijpt en bereikt. Wij weten dat klanten interesse hebben voor nieuwe boeken en met behulp van RSS feeds kunnen we onze dienstverlening op dit gebied verbeteren. Het lijkt me goed mogelijk weblogs voor dezelfde doelen in te zetten. Voorwaarde is dat de weblogs bereikbaar zijn via de website en zich specialiseren in een bepaald onderwerp. Dus geen blog over romans in het algemeen, maar bijvoorbeeld wel over spannende boeken.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Jij zit goed op schema met het huiswerk!
BeantwoordenVerwijderenGa zo door en of het relevant voor de klant is RSS feeds even bij Lennybee een berichtje achterlaten?
Hallo Letty,
BeantwoordenVerwijderenWat goed dat je erover nadenkt op welke manier je deze toepassingen kan gebruiken in de bibliotheek. Je hebt al leuke ideeën!!
Groeten Froukje