vrijdag 31 juli 2009

het Jacobijnenhuis

in Winsum opent het seizoen op 4 oktober met liederen van Lotte Lenya, Kurt Weil en Bertold Brecht onder de titel van "WAS DIE HERREN MATROSEN SAGEN" door zangeres Gea Passies en pianist Johanan Havinga.

De serie lezingen ‘Markante Joodse levens in Noord-Nederland’ staat in het teken van de restauratie van de synagoge in Winsum:

- ISAAC VAN DEEN, op 1 november schetst de historicus Stefan van der Poel een portret van deze publicist, uitvinder en medisch pionier en de eerste Joodse hoogleraar in Nederland en Groningen.

- JAAP MEIJER, op 8 november vertelt hoogleraar Wout van Bekkum in het kerkje van Obergum - met zang van het 4-mei-koor - over het leven van Jaap Meijer, de vader van Ischa Meijer. Hij had als docent Anne Frank in zijn klas en liet als historicus en zionist op allerlei manieren van zich horen.

- ETTY HILLESUM, op 22 november psychologe Malou van Hijum over Etty Hillesum en haar drijfveren? Hoe mens te blijven in een wereld die streeft naar je vernietiging?

- JACOB ISRAËL DE HAAN op 13 december historicus Eelko Hooijmaaijers over hetgeen Jacob Israël de Haan dreef naar Jeruzalem. Waarom is de moord op hem in die stad nooit opgehelderd?

Afbeelding

donderdag 30 juli 2009

commentaar overbodig

Kijk even op YouTube voor de laatste gegevens:

- hoe vaak is het filmpje bekeken?

- in hoeveel dagen?

- hoe vaak is het beoordeeld?

- hoeveel reacties zijn er gegeven?

zal ik dan toch maar?

Eigenlijk wilde ik dit jaar de keramiekmarkt van Oldenburg overslaan. Maar ja, dan begint een collega over de keramiekmarkt en ja, dan zie je dat Ute Grossmann als winnaar van 2008 een eigen tentoonstelling in het Schloss heeft en ja, dan begin je te denken van "zal ik dan toch maar?". Oh ja, al zoekende naar informatie ontdekte ik weer iets nieuws van Google, namelijk Google SketchUp voor het maken van 3D modellen. Hieronder het Slot Oldenburg.

woensdag 29 juli 2009

iedereen

www.krabbelme.nl

voor de hartelijke felicitaties en goede wensen via verjaarskaarten, telefoon, e-mail, twitter en hyves. Ik geniet van mijn bloemenzee en de leuke cadeaus. Mijn euro-munten kunnen systematisch opgeborgen worden, ik bezit nu een munt met een postzegel en ...... een etagere voor lekkere dingen. De deuren hebben geen excuus meer om dicht te waaien, maar ik heb wel een excuus als ik misschien onzin begin uit te kramen. Tegen Godert Walter zeg ik "here I come, yes I can". Last but not least een geinig engeltje gaat mij "good luck" bezorgen.

Dank jullie wel!

zondag 26 juli 2009

serendip

Wie wordt de beste internetspeurder? Wil jij jezelf eens testen? Meld je aan bij Serendip. Gedurende een aantal maanden mag je iedere week een paar vragen beantwoorden. De nieuwe vragen staan op vrijdagavond online. Leuk voor een druilerig weekend. Maar waar slaat de naam serendip op? Je kunt het natuurlijk opzoeken in Wikipedia, maar je kunt ook Wordnik eens proberen. Het is geen gewoon woordenboek, de woorden worden in een context geplaatst. Serendip herinnert zelf mij aan de nieuwe vragen, maar eventueel kan ik dat ook laten doen via Task.fm. Eerst even aanmelden en dan sturen ze je op de afgesproken tijd een mailtje om je herinneren aan een afspraak. Ook kun je een takenlijst maken. Bij de herinneringen heb je iets meer mogelijkheden om gegevens in te voeren. Bij de vergelijkbare site Remember The Milk helpen ze je om "socialer" te worden. Je kunt een social-lijst maken waarin afspraken staan om iemand te bellen of te mailen of te "noem maar op". Remember The Milk kun je o.a. gebruiken via je Google-agenda, iGoogle, Gmail, maar ook via Twitter. Voor het maken van afspraken met meerdere mensen kun je ScheduleOnce als een add-on voor je Google-agenda gebruiken. Bij Twitter heb ik nu als achtergrond een zwerm vogels. Als ik wil veranderen kan ik iets uitzoeken bij Ava7patterns met verschillende motieven en kleuren. Niet tevreden over je badge voor Twitter Followers? Hier kun je eventueel een nieuwe laten maken. De zoekmachine Bing heeft iets nieuws voor Real Time zoekresultaten: de BingTweets. Je zoekt via Bing en ondertussen komen er tweets over hetzelfde onderwerp voorbij, kortom Search Bing & Twitter. Het resultaat kun je twitteren. Voor mij onbekend is Google Image Labeler. Je kunt tags toekennen aan foto's. In de vorm van een spelletje worden de tags toegekend door jou en door een andere bezoeker van de site. Er wordt gekeken of je dezelfde tags toekent en dan ga je door naar de volgende ronde/foto.

ik twitter wel, ik twitter niet, ik

gak, kir, koer, kweel, piep, zing, fluit, kraai, sjilp, gaggel, gorgel, roekoe, tsjilp, klepper, kwetter, tjakker, kwinkeleer, er zijn vele vogelgeluiden voor mensen die misschien willen gaan twitteren. Via de blog van het Webdesigner Depot kunnen ze hier en hier veel informatie vinden. Mocht het allemaal een beetje te vermoeiend worden voor de oudere jongere of de krasse knar, dan nemen ze toch gewoon een chill out

De uitleg van Twitter zelf in twitter101, a special guide. Een alternatief volgens David Letterman is het nemen van een hond ...

zaterdag 25 juli 2009

Helmantel

Zaterdagmiddag en een afspraak om naar Westeremden te gaan. Om precies te zijn naar museum "De Weem" van Henk Helmantel. Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de Stichting Oude Groninger Kerken wordt er een speciale tentoonstelling gehouden. Te zien zijn schilderijen van interieurs van Middeleeuwse kerken en kloosters uit de periode ± 1000- 1500 uit West-Europa en stillevens met Middeleeuwse voorwerpen. Aangevuld met een 30-tal fraaie voorbeelden van Middeleeuwse hout- en steensculptuur uit de Nederlanden, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Italië. Bij de tentoonstelling is een boek verschenen met een beschrijving van alle getoonde beelden door drs. Marieke van Vlierden.

dinsdag 21 juli 2009

op de fiets trekt

Google Street View door het land om foto's te nemen van bijzondere locaties waar ze met de auto niet kunnen komen. Hier kun je een keuze maken en stemmen. Ik heb gestemd op het Veenpark. Het Nationale Park De Hoge Veluwe vind ik nog mooier, maar een beetje chauvinisme kan geen kwaad in Noord-Nederland en ik kan nog wijzigen. Zou het echt leuk zijn om zo rond te fietsen?

Fefoo

Fefoo is geen zoekmachine, maar een applicatie die je helpt om beter te zoeken. Het maakt gebruik van bestaande zoekmachines, maar dan in categorieen. Ik kan me voorstellen dat het laatste inderdaad efficienter is. Ook kun je op deze manier de zoekresultaten van de verschillende zoekmachines met elkaar vergelijken.

zondag 19 juli 2009

G-update

Vandaag heb ik me aangemeld bij Google News Timeline. Het nieuws heb ik aangevuld met andere items. Je kunt kiezen uit een aantal door Google aangeboden bronnen als Newspapers, Magazine, Blogs. Nederlandse bronnen zijn niet opgenomen.




Ook ben ik bezig geweest met Google Tasks als onderdeel van Gmail. Je vindt de taken onder de Contactpersonen. Klik hierop en het takenvenster komt te voorschijn. Een e-mail kun je plaatsen in de Tasks en als je een Engelstalig account hebt - echt aan te raden - kunnen de taken ook weergegeven worden in je agenda door een datum toe te voegen. Meer uitleg kun je in het filmpje zien.

Bij de agenda van Google kun je nu ook een achtergrond - eigenlijk een plaatje in je agenda -plaatsen. Gezien de tijd van het jaar heb ik voor bloemetjes gekozen. Aan een afspraak kun je een bijlage toevoegen. De wereldklokfunctie lijkt voor mij niet zinvol, maar ik heb vanwege mijn schoonzuster uit Colombia de hoofdstad Bogota toegevoegd. Springen naar een bepaalde datum is handig. De tijd naar een volgende afspraak is voor mij grappig. De vrij of bezet-functies van gedeelde agenda's is nuttig. De agenda van de OR heb ik gedeeld. Kan ik ook de agenda van de HG delen? Dinsdag maar eens uitproberen.

Gmail gebruik ik eigenlijk heel beperkt. Er zijn maar een paar mensen die het e-mailadres gebruiken. Toch zijn er wel een aantal tips te geven:
- geef gekleurde sterren aan de belangrijkste mailtjes
- kijk of je via de chat kunt antwoorden. Helaas werkt dat honderd procent zeker niet bij mijn broer. Hij negeert het gewoon.
- ken labels toe en maak gebruik van mappen


De Google Reader kent een lite-versie voor het nieuws. Voor mij komt er wel erg veel nieuws binnen. Waarschijnlijke een leuke aanvulling voor een blog.

Google Friend Connect is nu beschikbaar in vele talen, waaronder het Nederlands. Met Google Friend Connect heb je mogelijkheden om sociale-netwerkfuncties toe te voegen op je eigen website. Er zijn ledengadgets en sociale gadgets. Bezoekers kunnen bij de sociale gadgets o.a. reacties plaatsen, aanbevelingen doen, stemmen, gewezen worden op events.

Google Afbeeldingen is uitgebreid met een nieuwe filter voor de gebruiksrechten. Met het filter kun je zoeken naar afbeeldingen die gebruikt mogen worden voor
- hergebruik
- commercieel hergebruik
- hergebruik inclusief aanpassing
- commercieel hergebruik inclusief aanpassing
Onnodig te zeggen dat niet filteren veel meer resultaat oplevert.

zaterdag 18 juli 2009

zomeravondconcert

Gisteravond naar het zomeravond-concert in Noordbroek geweest. Bernard Winsemius bespeelde het beroemde orgel. Op het programma stond

*Georg Böhm (1661 - 1733)
-Praeludium in C
-Aus tiefer Not schrei ich zu dir 2 verzen
-Capriccio in D

*Matthias Weckmann (ca. 1616 - 1674)
-Komm, heiliger Geist, Herre Gott 2 verzen

*Dieterich Buxtehude (1637 - 1707)
-Klaglied / Muss der Tod BuxWV 76

*Matthias Weckmann
-Magnificat II. Toni ‘4 verzen

*Johann Sebastian Bach (1685 - 1750)
-Allein Gott in der Höh' sei Ehr BWV 664 trio
-Jesus Christus, unser Heiland BWV 666
-Fantasie en fuga in c BWV 537.

Ondanks de bekendheid van de organist vond ik dit bepaald niet het meest boeiende concert van het jaar. De vonk sloeg niet echt over. Helaas.... Vanwege het vochtige weer rook het muf in de kerk, maar het schijnt goed te zijn voor de oude dame. De oude dame gaat hopelijk nog heel lang mee en dus klagen wij stervelingen maar niet.

dinsdag 14 juli 2009

Tour des Cimetières

naar de Joodse begraafplaats in Assen, de begraafplaats van Veenhuizen (het zogenaamd vierde gesticht), het hunebed van Westervelde, via de kerk in Vries en de niet-officiele vindplaats van het Meisje van Yde naar de oude en de nieuwe begraafplaats in Eelde met tot besluit een kopje koffie/thee in Huize Lemferdinge.

De Joodse begraafplaats was indrukwekkend. Het viel me op dat er weinig grafsymboliek is. Ik heb alleen een kistje met een sjofar afgebeeld gezien.

Het vierde gesticht bestaat natuurlijk uit veel - anonieme -graven van verpleegden en daarnaast de graven van de ambtenaren. De eerste allemaal identiek, de laatste heel afwisselend.

De kerk van Vries bezit enkele sarcofagen en sarcofaagdeksels met kruisen en kromstaven

Bij het hunebed werd voorgelezen uit het boek geschreven door Johan Picardt over "steenhopen gebouwd door grouwsamen barbarische en wreede reusen of huynen" (zie afbeelding).

In het veen werd verteld over de twee mannen die met de beugel een veenplas aan het uitbaggeren waren. Het is zwaar werk en op een dag was het nog zwaarder. Na de verwensing "De duvel haalt den vent die dat gat heeft gegraven." verscheen aan de oppervlakte van het veenwater een zwart hoofd met rossig haar. Volgens het verhaal zijn beide mannen heel hard naar huis gerend.

De oude begraafplaats van Eelde ligt midden in het dorp, de nieuwe - heel idyllisch - in een bos.

Interessante websites:
- Stichting Dodenakkers
- Terebinth
- Tot Zover
- Begraafplaats

zondag 12 juli 2009

blogpost via e-mail

Blogger heeft de mogelijkheid om een bericht - dat je via e-mail verstuurd - op de weblog te plaatsen. Leuk voor de vakantie? Hanny stuurde iedere dag via Twitter een update, maar tweets zijn na verloop van tijd kwijt. Het adres dat je moet gebruiken is username.secretword@blogger.com, nadat je natuurlijk eerst het secret word hebt doorgegeven aan Blogger. Google heeft een aantal producten uit beta gehaald: Gmail, agenda, docs en talk. Scholar is nog wel steeds bèta. Als grapje kun je via labs net doen of je nog steeds Gmail in beta gebruikt. Kun je trouwens met behulp van Google aan je behoefte aan ICT-producten voldoen? Ik gebruik iGoogle als startpagina, Google (squared en sets), Gmail, Blogger als weblog, sites voor mijn websites, agenda, docs (ook voor formulieren), maps, reader (als filter voor het nieuws), alerts, talk (heel weinig), Picasa (meestal Flickr), YouTube, zoeken naar boeken, aangepast zoeken en last but not least translate. Via Google Apps geldt hetzelfde voor bedrijven. Welke producten heb je nog meer nodig? Google Chrome als browser? Orkut als vriendensite?

wat een weertje....

www.krabbelme.nl

Google Web Elements

Aan deze blog kan ik een aantal Google Web Elements toevoegen als agenda, conversatie, "aangepast zoeken", maps, nieuws, presentaties, spreadsheets en YouTube-nieuws. Het is mijn eigen - niet erg zorgvuldig bijgehouden - agenda geworden. Via de conversatie vraag ik wie er mee gaat naar ......? Uit ervaring weet ik dat mensen niet via de blog en wel via de mail reageren. Voor "aangepast zoeken" gebruik ik er een voor het zoeken op de blog. Google Maps start op de Grote Markt, altijd een goede plek om af te spreken. Bij het nieuws heb ik gekozen voor het voorpaginanieuws. Presentaties en spreadsheets heb ik niet, sorry. Het YouTube-nieuws komt van Associated Press. Zal ik de conversatie een paar weken op de blog plaatsen?







Loading








Frisia Orientales

Gisteren weer een hele leuke dag gehad in Ostfriesland (kaart). We hebben eerst de kerk uit de dertiende eeuw van Canum bezocht. De kerk is ingedeeld in drie traveeën met meloengewelven. In Canum bevind zich - behalve een doksaal met laatgotische deuren met briefpanelen - een Avondmaalstafel in de vorm van een kist met een overhuifde bank voor de predikant en twee kerkenraadsleden (foto 1). Vervolgens zijn we naar Groothusen gegaan. Van de drie borgen is er nog een over namelijk de Osterburg. De Petruskerk van Groothusen was een van de dekenaatskerken in het aartsdekenaat Frisia. Het prachtige orgel is van Johann Friedrich Wethin, maar het allermooiste is het bronzen doopbekken uit 1454 van Ghert Klinge met een Kruisiging, Maria, heiligen enz. (foto 2). Na de maaltijd bezochten we eerst de Lutherse kerk van Loquard met een prachtig altaar - waarschijnlijk afkomstig uit Osnabrück - met o.a. de Kruisiging en de Kruisafname (foto 3). Visquard met een opvallende afsluiting van het koor na de Reformatie was de vierde kerk. In het gewelf van het koor is een afsluitsteen met een afbeelding van Christus (foto 4).


vrijdag 10 juli 2009

Krummhörn

Morgen op stap met de Stichting Oude Groninger Kerken. We gaan naar de Krummhörn om de kerken van Loquard, Groothusen, Visquard en Canum te bezoeken. Leuke informatie heb ik hier gevonden. Onder de Kreis Aurich vind je o.a. de kerken uit de Krummhörn. Een heel gezellige plaats in deze streek is Greetsiel, waar de in Groningen zeer bekende Ubbo Emmius is geboren. Het havenplaatsje wordt op oude Nederlandse kaarten Grietjezijl genoemd.




foto

helaas

ImageChef.com - Custom comment codes for MySpace, Hi5, Friendster and more

zondag 5 juli 2009

geef de bibliotheek een smoel

Het eerste filmpje - over een jonger persoon - vind je hier. Nu maar hopen dat de invoering van een gezamenlijke website niet te lang duurt. Oh ja, ik heb voor het tweede filmpje gekozen vanwege de opmerking aan het eind...

Groningen in Google Squared

Een maand geleden werd Google Squared gelanceerd. Als je daarin gaat zoeken - bijvoorbeeld op Dutch painters - krijg je het resultaat gepresenteerd in een tabel. In de eerste kolom staat het item: in dit geval de naam van de schilder. Via de andere kolommen worden bij dit item toegevoegd: afbeelding, beschrijving, kunststroming, overlijden en nationaliteit. Er kunnen nieuwe items en meer kolommen bijgemaakt worden. De Nederlandse schilders beginnen met namen als Rembrandt, Vermeer, Steen, maar al snel kwam Jan Swart van Groningen in beeld. Ik betwijfel of veel mensen van hem gehoord hebben. Het portret van Beetke van Rasquert is wel bekend, maar het is niet zeker dat hij de maker is. Bij Google Squared kun je zelf een square starten via een lege pagina. Voor de nieuwe square moet je een aantal suggesties doen en vervolgens opslaan. Google voegt zelf de kolommen toe. Hetzelfde gebeurt als je een item toevoegt. Het laatste heb ik gedaan bij de square Groningen. De stad ontbrak in het rijtje en die heb ik aangevuld, maar helaas ..... lukte dat niet voor lang. Gaat Google het eerst controleren? De afgelopen maand heb ik een paar keer gekeken naar Google Squared, maar ik weet niet zo goed hoe ik het moet gebruiken. Als ik een zoekterm intik, krijg ik een aantal suggesties. De suggesties komen onvolledig en willekeurig over. Voor zover ik het kan overzien, komt de informatie voor een groot deel uit de Engelse wikipedia. Jan Swart van Groningen was heel verrassend. Google Squared zou je ook op een andere manier kunnen gebruiken, namelijk door te zoeken op een onderwerp waarbij je de gegevens met elkaar wilt vergelijken. Het resultaat daarvan vind ik echt onvoldoende. Google Squared heeft waarschijnlijk nog een lange weg te gaan voor het echt bruikbaar is of sterft het een stille dood?

Update: Google Squared volgt mij op Twitter, volgens mij zouden ze meer plezier beleven aan het volgen van de man met het masker. Zou @inbreker gebruik maken van Topsy om de vakantiegangers te vinden?

zaterdag 4 juli 2009

mui en lui

Het was een lange, warme en vermoeiende week. Maandagavond vergadering van de Vereniging van Huiseigenaren over de lekkende parkeergarage. Ik ben geen techneut en begrijp meestal niet waarover gesproken wordt. Eerlijk gezegd denk ik dat de rest het ook niet weet, want ze praten al zes jaar. Nog steeds kennen we de oorzaak van het probleem niet en weten we dus ook niet wie daarvoor verantwoordelijk gesteld kan worden. Wel geven we geld uit om te proberen het probleem op te lossen. Als opkikkertje heb ik me na afloop verdiept in een deel van IJle's familie. Dinsdag ben ik naar een bijeenkomst van ABVAKABO FNV in Amsterdam geweest. De vakbond heeft een onderzoek gedaan naar levensfasebewust personeelsbeleid in de openbare bibliotheek. Ook van deze bijeenkomst werd ik niet vrolijk, dit in tegenstelling tot mijn vorige bezoek aan Amsterdam vanwege de IP-lezing. Heeft de openbare bibliotheek nog een toekomst? Werken in de OBA bleek namelijk net een tikje uitdagender te zijn qua vragen: je moet namelijk in meerdere talen kunnen vertellen waar de toiletten zijn. Het onderzoeksrapport heeft de veelzeggende titel "Van vak naar baan". Tja, ik heb ooit een vak geleerd, maar dat is nu een baan bij een bibliotheek geworden. De baan kende voor de gelegenheid een zesdaagse werkweek. Tussendoor heb ik nog werkzaamheden voor de OR verricht met als resultaat dat ik nu mui ben en ook heel erg lui! Ik voel me - een paar weken te vroeg - al

donderdag 2 juli 2009

lezingen in het najaar

De agenda voor komend najaar begint zich te vullen. Eerst heb ik de concerten besteld en nu volgen de lezingen. Reden om een nieuwe groep toe te voegen aan de zijkant. Ik bezoek in oktober o.a. een lezing van Jan van den Broek naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwste boek "Voor God en mijn koning". Het boek gaat over Francisco Verdugo, de laatste Spaanse stadhouder in Noord-Nederland. De lezing wordt georganiseerd door "Stad & Lande". Ook in oktober organiseert "Monument en Materiaal" een lezing van Okko Kloosterman over "Beschermde dorpsgezichten in Groningen". De "Stichting Kunst in Zicht" heeft de nieuwe brochure gestuurd. Helaas voor Henny en mij geen nieuwe stadswandelingen. Welke leuke excursies naar "Gejaagd door de wind", Skulpturenpark Waldfrieden en de architectuur in Hilversum. Dit stukje gaat over lezingen en er staan weer diverse leuke lezingen op het programma: over herfstweer in de beeldende kunst, Chinees textiel, Chinees keramiek, Katherina van Kleef, 17e eeuwse genreschilderkunst, museum Belvédère, de tsarenfamilie, panorama's enz.